Punctul pe Y / sâmbătă 20 august 2005 Nr: 1656

CV-ul doamnei Macovei

Intr-o replica emanata de la ministrul Justitiei, doamna Rodica Macovei vestejeste intentiile de compromitere a domniei sale ale unei alte doamne, fost titular al aceluiasi minister, care ar fi raspandit informatia ca fiind inainte si dupa decembrie 1989, procuror, n-ar fi mentionat in unele dintre CV-urile sale acest amanunt, inducand astfel in eroare forurile europene.
Doamna Macovei spune ca nici vorba de asa ceva, ca forurile europene au cunoscut acest amanunt si chiar l-au folosit incredintandu-i diverse misiuni in care cunostintele capatate in perioada respectiva i-ar fi fost de folos.
Nu ne explica doamna Macovei de ce acest amanunt a fost trecut cu vederea in CV-ul domniei sale unde sunt infatisate cu lux de amanunte toate celelalte munci indeplinite de-a lungul carierei.
Sa intelegem, oare, ca meseria de procuror, prin ea insasi, are conotatii negative si ca nu da bine la autobiografie, chiar si atunci cand e botezata 'C.V'? Sau ca dansa are unele rezerve fata de modul in care a indeplinit aceasta calitate, inainte sau dupa 1989?
In comunicatul sau, doamna ministru nu mai explica aceste lucruri, rezumandu-se sa le bata obrazul celor care au facut uz de aceasta informatie neimportanta - respectiv doamnei Stanoiu si dlui Gusa, pe care-l banuieste de unele conivente cu formatiunea in care si-a inceput cariera politica.
Doamna ministru Macovei a fost procuror. Si, dupa cum afirma gurile rele - nu unul foarte priceput, renuntarea la aceasta functie fiind facuta in urma nemultumirilor acumulate in legatura cu intarzierile si aproximarile in alcatuirea dosarelor care ii erau repartizate. O explicatie ar consta in aceea ca societatea civila ii facuse mai demult cu ochiul si se simtea mai in largul sau de cealalta parte a baricadei, ceea ce nici nu e de condamnat la urma-urmelor. Ba, cum ar zice un fost purtator de cuvant al sau, e chiar bine, societatea civila oferindu-i prilejul de a vedea mai clar viciile institutionale ale procuraturii, pe care n-a intarziat sa o hartuiasca pentru a se reforma de cum a venit la conducerea ministerului. Sigur, exista o vorba din batrani, cum ca tiganul cand ajunge imparat pe mama domniei sale o beleste prima, dar nu cred ca asta e un motiv ca, chiar daca Europa stia, fiind informata cofidential cu ce se ocupase doamna Macovei, dansa sa elimine cu discretie acest capitol din CV. E ca si cum ai interveni chirurgical asupra unui membru al propriului organism, pe motiv ca acesta nu da prea bine la imagine.
In rest, nimic de obiectat. Doamna Macovei, cu toate cartelile unor gazete de aceeasi culoare cu formatiunea care a propus-o ministru, isi face meseria si reformeaza, cu bisturiul unor noi numiri, acea parte din justitie pe care o considera mai putin reformata. Dea Domnul ca operatiunea sa aiba succes.
P.S. Maine-poimaine, un alt domn Gusa va lansa acuzatia ca doamna ministru ar fi fost casatorita cu membri ai serviciilor secrete de dinainte sau de dupa 89. Chipurile, pe motiv ca nici un astfel de amanunt nu figureaza in CV!