Punctul pe Y / vineri 19 august 2005 Nr: 1655

Cercurile concentrice de interese convergente

Iata ca tema 'cercurilor de interese' pe care le-a acuzat presedintele ca incercand sa manipuleze deciziile Executivului se regaseste, cu tot tacamul, la presedintie. Iar acolo cercul este clar, limpede, cu vechime si cu atu-uri de necontestat.
Un ziar, altminteri mai mult decat favorabil actualei puteri, a facut unele sapaturi afland secretul lui Polichinelle: ca intre vechea putere si cea actuala, mai multi oameni de afaceri au construit un veritabil 'pod'. Oamenii lui Nastase sunt, oricat ar parea de paradoxal, si 'oamenii lui Basescu', prin interpusi, iar blonda cancelara a presedintelui este cheia acestei relatii. Gruparea Bittner-Petrache-Cocos a lucrat, cu succes, pe vremea lui Adrian Nastase, nu numai in afacerea de 'suprafata' a locurilor de parcare (a mai lipsit putin ca Dalli sa primeasca cadou pasajul subteran ce urma sa se amenajeze in Piata Victoriei!) ci in numeroase alte afaceri care aveau ca numitor comun municipalitatea pastorita atunci de Basescu. Sa-ti imaginezi, asa cum incearca sa ne lase sa credem presedintele, ca intre activitatea Elenei Udrea, de la Cotroceni, si afacerile sotului nu este nici o legatura, ar insemna ca naivitatea este prima noastra calitate. Pai, daca e asa, de ce nu i-a aplicat dl presedinte Basescu aceeasi prezumtie de nevinovatie dnei Stana Anghelescu, colega doamnei Udrea, si a dat-o afara?
Cercurile de interese au aceasta calitate: nu se incurca cu argumente care tin de ideologie si de orientare politica. Pentru cercurile de interese nu exista decat avantajele care decurg din exercitarea puterii, indiferent cine se afla la comenzile acesteia. Ce-i impiedica pe domnii Bittner si Petrache sa fie prietenii dlui Basescu, dupa ce au fost ai dlui Nastase? Ce-i impiedica pe domnii Bejinariu sau Oprea sa-si continue relatia de prietenie cu dl Cocos, chiar daca sotia acestuia este in slujba celui care i-a maturat de la putere?
Avertismentul presedintelui, legat de 'cercurile de interese' de la Victoria, este valabil si pentru cele de la Cotroceni. Cu conditia ca presedintele sa n-aiba naivitatea sa creada, la randul sau, ca doar prin faptul ca clameaza impotriva lor este scutit de riscul de a deveni, fie si involuntar, instrumentul acestor interese.