Punctul pe Y / miercuri 17 august 2005 Nr: 1653

Ramane cum am stabilit!

Membrii Coalitiei s-au adunat, au discutat si au decis ca la toamna vor rezolva problema presedintiei celor doua Camere - rana deschisa a democratilor (mai ales) si a liberalilor (intr-o oarecare masura). Problema, marea problema, o constituia pozitia conservatorilor lui Voiculescu, adica a celor prin a caror contributie domnii Vacaroiu si Nastase au fost alesi in fruntea celor doua foruri, intr-un moment in care viitorul guvernarii nu era deloc clar. El s-a clarificat odata cu surprinzatoarea (pentru neavizati) alaturare a umanistilor Conventiei, dupa ce intrasera in parlament sub pulpana social-democratilor. Aceasta solutie, imorala pentru unii, a venit aproape firesc in conditiile in care proaspatul presedinte Basescu a fortat incredintarea formarii noului guvern lui Tariceanu. Marja de optiune a umanistilor a fost extrem de redusa refuzul lor fata de oferta mai mult decat generoasa care le-a fost facuta putand conduce spre o criza si spre posibile alegeri anticipate intr-un moment in care nimeni nu mai avea chef sa o ia de la capat. Asa incat acuzele vehiculate de presedinte si de inlocuitorul sau la comanda democrata, dl Boc, la adresa umanistilor au fost nedrepte: nu mai era vorba aici de duplicitate, ba se putea vorbi, chiar, citandu-l pe presedintele fondator, despre o formula ultra-democratica. Ce daca, sub un guvern de dreapta, conducerea Camerelor era de stanga? Cu ce impiedica acest lucru procesul democratic in curs?
Cam cu nimic, dupa cum avea sa se vada in continuare, inversunarea democrata asupra subiectului parand din ce in ce mai putin justificata. Teoria cea mai vehiculata a fost aceea ca, in calitate de aliati, conservatorii ar trebui sa fie mai consecventi si sa voteze cu Alianta, indiferent de subiect. Ultima intalnire la varf a clarificat formal acest aspect: conservatorii vor vota, cot la cot, cu Alianta schimbarea regulamentelor alegerii presedintilor celor doua Camere si, in general, orice operatiune constitutionala. Atentie! Accentul pus de Voiculescu pe acest termen ascunde o capcana: conservatorii sunt de acord cu orice solutie, chiar si cu una imorala, cu conditia sa nu contravina Constitutiei! Cu alte cuvinte, la toamna ei vor vota modificarea regulamentelor, dar in nici un caz nu se vor alatura deciziei de schimbare 'din mers' a conducerii celei doua Camere, atata timp cat Curtea Constitutionala nu-si va da acordul asupra acestei miscari. Or, Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja asupra neconstitutionalitatii schimbarii presedintilor ale caror mandate sunt in curs!
Sa nu fi inteles dl Boc si compania acest lucru? M-as mira. Cred, mai degraba, ca a fost vorba de o solutie eleganta de a amana deznodamantul acestei probleme de constiinta pana la toamna, dupa vacanta. Ramane, deci, cum am stabilit!