Punctul pe Y / marți 16 august 2005 Nr: 1652

La noi la frontiera si cainii iau spaga!

Va vine sa credeti sau nu, la noi la frontiera si cainii iau spaga! Nu cainii comunitari, ci cei angajati cu acte in regula in efectivele politiei de frontiera. Este, probabil, un caz unic de coruptie la nivel canin si daca aceasta constatare n-ar fi fost facuta de organele de control ale MAI, poate ca ne-am fi gandit ca e o intoxicare. Dar nu e.
Este un fapt ca in cusca cainelui de serviciu de la punctul de trecere a frontierei Nadlac, au fost gasite cateva sute de euro, a caror provenienta cainile n-a putut sa o explice. In fata tacerii incapatanate a acestuia, organele de control au fost nevoite sa traga concluzia ca respectivul angajat al Ministerului, nemultumit de conditiile de viata care ii erau asigurate, a hotarat de capul lui sa-si schimbe traiul inchizand ochii si astupandu-si nasul la trecerea traficantilor de droguri! Acestia, recunoscatori, i-au plasat sub paiele din cusca, atunci cand el se uita in alta parte, valuta respectiva. Simplu, nu?
Organul de inspectie are insa o nelamurire: cum s-ar fi folosit angajatul ministerului de acesti bani?
I-ar fi cheltuit pe o cusca cu etaj si termopane, sau pe o zgarda din piele de crocodil incrustata cu diamante? Sau, pur si simplu, pe un menu mai consistent, compus din carne cu os, nu doar din oase? Ar fi facut-o singur, sau avea complici? Era sau nu constient de riscurile actiunilor sale? Si de unde a invatat sa ia spaga?
In loc, insa, sa ne dam cu presupusul, hai sa asteptam rezultatele anchetei, pentru ca sunt sigur ca dl Blaga nu va lasa lucrurile asa. In fond, reputatia ministerului pe care-l conduce n-ar trebui sa fie afectata de un caine corupt. Nici de oameni corupti - desi se pare ca, atata timp cat aceiasi inspectori au gasit valuta prin cosurile de gunoi, prin boscheti, pe sub aparatura din birouri si prin alte locuri la fel de ciudate, oamenii nu prea mai au treaba cu spaga.
Lasand insa gluma la o parte, trebuie sa recunoastem niste lucruri: ca la granite, coruptia e-n floare si ca ea reprezinta un sistem sau un mod de functionare. Ca jumatate de sefi de vami care-si exercita functiile prin numire, sunt de fapt investitori, care au platit, mai sus, aceste numiri si care trebuie sa-si scoata cheltuiala avand si ceva profit si ca acest lucru nu poate fi realizat altfel decat printr-o riguroasa organizare a activitatii de colectare a spagii. Si ca in acest proces sunt implicati, solidar, si politistii si vamesii si inspectorii sanitari si angajatii primariilor care iau te miri ce taxe.
Singura solutie, dupa capul meu, ca Europa sa poata intra in Romania pe la punctele de frontiera fara a i se cere spaga este cea a lui Iuscenko: ca intr-o noapte, prin decret, toti cei care lucreaza in aceste domenii sa fie dati afara. Cu cine-ar fi inlocuiti, ramane de vazut. Oricum, lucrurile n-ar putea sa mearga mai prost fara ei!