Punctul pe Y / luni 15 august 2005 Nr: 1651

Iubirile trec, Alianta ramane

Fazele emotionale se consuma cu intensitate si in urma lor raman aspectele pragmatice. E ca intr-o casatorie: odata trecut focul iubirii, raman regulile mariajului.
'Lunile de miere' ale tandemului Basescu-Tariceanu, promovat de Alianta precum un cuplu atasat amorului vesnic au trecut. Le-au maturat inundatiile si exercitiul practic al guvernarii, unde lucrurile se aranjeaza altfel, mai dupa principiile practicii, aflata nu odata in dezacord cu teoria. Semnalul l-a dat chiar presedintele Basescu care, asemenea unei iubite dezamagita si iritata de ocheadele partenerului alunecate spre altele, ii arunca acestuia lucrurile pe fereastra. Daca vrea parteneriat, sa-l vrea cu mine, nu cu 'cercurile de interese' - a rabufnit titularul de la Cotroceni, punandu-i premierului pe tapet toate tradarile: l-a inselat cu sanatatea, cu energia, cu vamile si cu acele periculoase 'cercuri de interese' cu care Tariceanu obisnuia, imprudent, sa joace table la Snagov, in loc sa-l citeasca pe Cartarescu la lumina unei lumanari in cadrul intim al batranului si aristocraticului palat al Cotrocenilor.
Tariceanu a avut o reactie tipica de partener prins cu ocaua mica: a negat, fara prea multa vigoare si convingere, incercand sa-si asigure 'iubita' ca e vorba despre jocuri nevinovate si ca nici dealerii de medicamente si nici cei de energie nu sunt chiar asa de rai precum se zice. Sunt oameni si ei, de afaceri, bineinteles si nu e cazul sa ne comportam, vorba prietenului Patriciu, ca niste calugarite nestiutoare in ale placerilor lumesti. Om de afaceri sunt si eu - a replicat presedintele, facand trimitere la celebra sa fabrica de inghetata - si nu-mi trece prin cap sa-i tintuiesc la stalpul infamiei pe toti cei care fac un negot cinstit. Dar, cum sa fiu de acord sa bazaie in jurul Guvernului un Luca, caruia cineva, nu se stie cine, se pregateste sa-i faca cadou, cu binecuvantari oficiale, cele 8% procente ale Petrom cu pret redus? Sau cum sa-l mai tolerez pe un Oprescu si pe un Irinel Popescu sa se joace, in acelasi timp, de-a directorii de spitale si de-a parlamentarii? Si asa mai departe.
Cearta de 'indragostiti': scurta si violenta! Facuta parca pentru deliciile impacarii. Pentru ca atunci cand reprezentantii Coalitiei vor veni cu flori la Cotroceni sa-l asigure pe presedinte de stima si mandria lor, ce inima poti sa ai sa-l tii in continuare pe Tariceanu la respect, care, la urma-urmelor, e baiat dragut si cu maniere elegante? Iubirile trec, alianta ramane, parca zice un cantec de-al unui coleg de-al ginerelui prezidential...