Punctul pe Y / vineri 12 august 2005 Nr: 1649

Macoveizarea justitiei

Daca asa incepe reforma din justitie, sunt perfect lamurit de ce urmeaza. Pentru ca, intr-adevar, sefii nu mai sunt numiti de Rodica Stanoiu (nomina odiosa) si nu mai sunt ai lui Iliescu. Ei bine, ei sunt numiti acum de doamna Macovei, pe cu totul alte criterii decat erau numiti pana acum: sunt - sau promit sa devina - 'oamenii lui Basescu!'
Oricat de bune vor fi fost intentiile, ele se reduc, dupa cum o demonstreaza practica, la o banala 'depolitizare' prin inlocuirea celor considerati a fi fost atasati vechiului 'regim', cu oameni atasati celui nou. Unul dintre acestia pare sa fie chiar noul sef al PNA, dl Morar. Printre criteriile care au stat la baza numirii sale - o marturiseste chiar doamna ministru - se numara si acela de a fi avut 'indrazneala' de a cerceta si de a trimite in judecata un membru PD! E drept ca atunci cand a facut-o PD era in opozitie, iar la putere era PSD-ul dnei Stanoiu! Pentru doamna Macovei alegerea dlui Morar reprezinta insa un atribut de echidistanta.
Nu pot sa ma pronunt asupra competentei si asupra moralitatii dlui Morar. Atarna insa greu, in defavorarea lui, faptul ca s-a straduit din rasputeri sa bage in puscarie un om pe care justitia (tot cea de pe vremea lui Iliescu) l-a considerat nevinovat. Asta ma face sa cred ca dl Morar este unul dintre acei apostoli ai Justitiei care considera ca tot ce le pica in mana trebuie sa ajunga la puscarie si ca menirea unui procuror nu este de a contribui la executia actului de justitie, la stabilirea adevarului, ci de a furniza materie prima penitenciarelor. Este o mentalitate ce deriva direct din institutia procuraturii comuniste, acea masina de fabricat detinuti care actiona la comanda si cu zel, indiferent de natura reala a cazurilor.
Punand un asemenea om in fruntea unei institutii esentiale ca PNA, doamna Macovei si seful ei direct, dl Basescu, isi asuma aceleasi procedee si aceeasi mentalitate care au facut din actualul presedinte un candidat la puscarie in complicatul caz 'Flota'. Cu singura deosebire ca dl Petrisor va avea la dispozitie cu totul alte teme si dosare pentru a-si dovedi atasamentul fata de aceasta numire.
Traiasca reforma! Cu doamna Macovei in frunte, Justitia va avea succese multe!
P.S. Despre cele trei miliarde pe care le-am platit cu totii pentru ambitia dlui Morar mi se pare inutil sa mai vorbim...