Punctul pe Y / vineri 05 august 2005 Nr: 1643

Reforma justitiei: batuta pe loc!

Ma numar printre aceia care, inca de la crearea acestei structuri, in septembrie 1992, s-au intrebat de ce era nevoie de un alt mecanism in locul perfectionarii celui deja existent. Cu atat mai mult cu cat si Emil Constantinescu incercase o astfel de formula - uitatul CNAICCO - care se dovedise in final, un esec. Am inteles insa ca era modalitatea cea mai potrivita de a raspunde presiunilor organismelor europene, tot mai ingrijorate nu atat de nivelul real al coruptiei (niciodata suficient de clar comensurat) cat de nesfarsitele dezbateri si hartuieli politice avand-o ca obiect.
Nu am idei preconcepute si nu consider, asa cum sunt tentati radicalii, ca PNA nu si-a facut, asa cum a stiut si a putut, datoria. Cred chiar ca dl Amarie si compania au dorit sa faca mai mult, dar nu au reusit. Pur si simplu pentru ca lipsa de performanta a institutiei este strans legata de viciile de fond ale sistemului. Depolitizarea unui astfel de organism este o iluzie. Atata timp cat una sau mai multe forte politice desemneaza pe cei care ar trebui sa faca dreptate si sa starpeasca coruptia, este aproape inevitabil ca cei in cauza sa nu raspunda direct sau voalat, convingator celor care i-au vrut si de care depinde functionarea lor in respectiva functie. Coalitia i-a dat afara pe domnii Amarie si colegii. Vor veni in locul lor altii. Pe ce criterii, altele decat acelea ale simpatiei sau ale capacitatii de a raspunde la noi comenzi! Mi-e greu sa cred ca doamna Macovei sau dl Basescu se vor orienta spre persoane despre a caror loialitate se indoiesc. Si atunci ce facem? Depolitizam, inlocuindu-i pe fidelii 'lor' cu fidelii 'nostri'? Vom asista, in continuare, la o mimare a luptei cu coruptia, inhatand cate un fost demnitar de-al 'lor', la paritate cu un consilier sau slujbas marunt de-al 'nostru'? Cum spuneam, viciul e de fond, si e reprezentat de absenta unor criterii clare, obiective, de desemnare impreuna cu evidenta absenta a garantiilor ca acestea pot actiona, independent de influenta politica, pe perioada mandatului. Cat de fericit credeti ca va fi inlocuitorul dlui Amarie stiind ca peste un an, doi, daca se schimba ceva in echilibrul politic, ii va repeta experienta? Si cat de porniti sa descopere si sa sanctioneze coruptia vor fi cei care stiu ca de oricine se vor atinge, vor pune inevitabil in miscare mecanismele interventiilor de toate felurile - mult mai subtile si mai eficiente decat cel mentionat de dl Basescu, care asigura natia ca nu va da vreun telefon de interventie la vreun procuror. Ar fi stupid sa o faca...
Repet: schimbarile actuale din Justitie purtand pomposul nume de ‚reforma’ nu sunt un motiv de speranta ca mai binele va inlocui raul prezent. In actuala formula, nu va face decat sa-l consolideze.