Punctul pe Y / joi 20 decembrie 2007 Nr: 2107

Alegerile la CCIR: continuitate sau dezagregare?

De cinci ani Mihail Vlasov se straduie din rasputeri sa ajunga la conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Pentru a-si atinge scopul, a atacat succesiv presedintii George Cojocaru, Victor Babiuc si mai recent Dragos Seuleanu. Urmarind sa atraga de partea sa votanti din randul presedintilor judeteni, le-a promis ca se va desfiinta Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si-i va imparti patrimoniul intre sprijinitorii sai. Apoi va desfiinta Romexpo si va imparti bunurile acesteia. Domnul Vlasov vinde blana ursului din padure si omite faptul ca astfel de transformari nu se pot face decat pe cale judecatoreasca prin procese lungi si complicate iar abilitatile sale de avocat al baroului Iasi, ca si pilele si relatiile pe care le mai are nu au putut duce in cinci ani la castigarea vreunui proces, ba mai mult la Parchet sunt pe rol 5 sau 6 plangeri penale impotriva sa. Dihonia din sistemul cameral romanesc provocata de domnul Vlasov si camarila sa are putea avea efecte mult mai grave.
Legea Camerelor de Comert si Industrie recent adoptata la initiativa si insistentele domnului Vlasov are lacune foarte mari printre care si lipsa unor masuri sanctionatorii. Astfel, daca una dintre camere nu doreste sa se afilieze la noul sistem nu poate fi obligata sa o faca pentru ca s-ar incalca dreptul la libera asociere.
Recent, mai multi presedinti de camere teritoriale printre care si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti care are in componenta circa 70% din comerciantii inscrisi la nivel de tara, au afirmat ca in cazul in care conducerea ar fi preluata de Mihail Vlasov, se vor retrage din sistemul actual. De asemenea, Uniunea Camerelor Bilaterale avand in componenta 40 de organizatii poate actiona in acelasi mod daca va fi obstructionata in realizarea obiectivelor pe care le urmareste.
Principalele imputari pe care ei le fac lui Vlasov sunt: trecutul dubios inainte de 1989 cand a fost shopist, judecator comunist si chiar condamnat pentru trafic de influenta; lipsa de sinceritate si corectitudine mascata de numeroase promisiuni neonorate, cum ar fi sustinerea ca nu va candida daca se voteaza legea si pana la momirea a nu mai putin de opt presedinti judeteni pe care i-ar numi vicepresedinti; comportamentul sau coleric, generator de conflicte care nu se vor incheia dupa alegeri; lipsa de tact in relatiile cu institutiile statului si mai ales cu mass-media; faptul ca nu are charisma si nici abilitatile necesare pentru a realiza cooperarea cu organismele internationale sau nationale cu care Camera de Comert si Industrie a Romaniei are relatii deja stabilite.
Pe 27 decembrie 2007 la Camera de Comert si Industrie a Romaniei vor avea loc alegeri si pe buna dreptate ne intrebam ce se va intampla cu sistemul Cameral din Romania si, mai ales, daca acesta se va mentine unitar sau se va destrama?