Punctul pe Y / miercuri 17 octombrie 2007 Nr: 2055

Filiera Basescu-Morar-Culcer

Discutia se poate prelungi, bineinteles, la infinit, cu la fel de infinite argumente de o parte si de alta: trebuia sau nu sa se dea pe post de-acum celebrul film, coproductie DNA-SRI?
De altfel, nici macar asta nu este problema: orice canal privat care putea pune mana pe caseta n-ar fi ezitat niciun moment si gandul la rating ar fi inlaturat orice reticenta. Singurul aspect discutabil ramanea filiera pe care a ajuns respectiva caseta la respectivul post si, oricum, de aceasta „scurgere” nu se facea vinovata televiziunea, ci reprezentantii institutiilor publice care au incalcat niste regulamente si chiar niste paragrafe de lege.
Cu postul public, lucrurile sunt incomparabil mai complicate. Pentru ca, de la el se asteapta o anumita echidistanta politica (care, intre noi fie vorba, n-a functionat niciodata). Lucrurile sunt complicate pentru ca postul public nici el nu e o entitate abstracta, precum statul, ci o suma de persoane cu preferinte si adversitati diverse, in pozitii care le asigura anumite competente. De aceea este atat de greu de separat demersul pur gazetaresc de manipularea primitiva.
Dincolo, deci, de orice discutii savante, in cazul de fata, chestiunea mi se pare cat se poate de simpla: doamna Rodica Culcer, sefa inca la Actualitati, desi fusese suspendata sau i se anulase contractul inca de fosta conducere, a decis, pe barba ei, difuzarea casetei. Doamna Culcer este o binecunoscuta exponenta a unei aripi radicale, mai mult sau mai putin apolitice a „societatii civile”, recunoscuta pentru adulatia pe care o manifesta pentru presedintele Basescu si pentru resentimentele - facute publice - fata de premierul Tariceanu. Domnia sa a inteles aproape pe loc ca prin difuzarea casetei impusca doi iepuri dintr-un foc: il ataca - si-l ponegreste pe premier, odata, si-i ridica la fileu presedintelui mingea de care acesta are nevoie intr-un moment in care se afla in defensiva. Ceea ce, practic, s-a si intamplat. Serviciul - si deserviciul - au fost exemplare, iar demersul gazetaresc, a fost in totalitate acoperit de misiunea comandata.
Geaba se strofoaca acum dl. Sassu: episodul a demonstrat ca sub chiar
nasul domniei sale caii (sau…) televiziunii trag care „hais”, care „cea”, dupa cum le vin comenzile de la sponsori. Oricum, filiera „cazului Remes” este cat se poate de transparenta, oricat ar nega cei in cauza: Basescu - Morar - Culcer. Or mai fi si altii, dar, acum, nu mai are importanta…