Punctul pe Y / marți 11 septembrie 2007 Nr: 2030

Gusa lui Basescu

Actualul presedinte este cel mai vulnerabil in fata bolii, dintre cei pe care i-am avut pana acum. Ion Iliescu si-a operat la Elias un neg. Constantinescu n-a stat nici o zi in spital. Basescu, insa, are deja la activ doua interventii chirurgicale, una la Viena si una la Bucuresti, in doar doi ani si jumatate de mandat, din cei vreo zece pe care, teoretic, ar dori sa-i petreaca la Cotroceni.
Daca prima operatie, cea de hernie de disc, a fost mai complicata, precedata fiind si de o brambureala care a facut ca interventia sa nu poata avea loc intr-un spital romanesc, de data asta lucrurile au mers unse. Investigatiile facute cu doua luni in urma au impus bisturiul in fata pastilelor si, cu toata surpriza provocata de anunt, momentul interventiei a fost planificat atent, iar secretul sau intretinut cu multa rigoare. Practic, nimeni dintre cei in cunostinta de cauza n-a scapat vreo vorba despre boala presedintelui si depre necesitatea unei operatii. Sanatatea liderilor politici este un secret pastrat cu grija. Desi implicatiile eventualelor maladii pot fi greu de comensurat. Este celebrul caz al celor trei mari de la Yalta, care au impartit lumea viitoare pe fondul agoniei unora si al etilismului. Nu se pune o altfel de problema in cazul nostru, pentru ca nu-mi dau seama exact cum ar fi putut influenta maladia tiroidiana actiunile presedintelui. Acesta nu a parut cu nimic diferit de felul cum se manifesta, constant, de la preluarea mandatului.
Starea de sanatate a lui Traian Basescu pune insa o alta problema. Ideea ca un candidat la presedintie sa beneficieze de un aviz medical complet nu este noua. Ea a fost considerata insa jignitoare , pentru a fi pusa in aplicare. S-a preferat ca diagnosticul sa fie pus de electorat, pe baza observatiei libere. Traian Basescu, in ciuda unor derapaje de ordin emotional, a fost considerat perfect apt pentru serviciul prezidential. Lucru pe care, in linii mari l-a si dovedit. Pentru ca nu se poate pune semnul egalitatii intre efectele „gusei” si ale „capusei”. Aici presedintele a fost cat se poate de consecvent si coerent: ce a avut in gusa a exprimat si prin capusa si este greu de stabilit daca maladia de care sufera a avut vreo influenta asupra discursului sau in general.
Cat despre Gusa, acesta a fost „extirpat” inca de la inceput de mandat!