Punctul pe Y / miercuri 05 septembrie 2007 Nr: 2025

Capul lui Geoana

Cine n-are batrani, sa-i cumpere, zice un proverb care, insa, nu precizeaza si de unde s-ar putea face asemenea achizitii si la ce preturi. PSD-ul are, din intamplare, astfel de exemplare.Chiar pe presedintele -fondator al partidului, pe care zelul mai noilor membri nu a reusit sa-l scoata definitiv din scena, dupa Congresul din 2005.Iliescu a ramas in partid, unde se dovedeste a fi o nuca tare pentru dintii de lapte ai noilor lideri. Deloc dispus sa-si asume o disciplina de partid formala in care toata lumea sa spuna ceea ce spune „seful”, Iliescu a contraatacat dur zilele trecute, pe tema motiunii pe care PSD-ul, intr-un elan necontrolat, a promis ca o va introduce luni, 10 septembrie, la „12 trecute fix”. Promisiune solemna, fara loc de intors, pe care acum toata lumea o asteapta cu sufletul la gura. Iliescu le-a atras atentia colegilor sai ca n-au prea stat pe ganduri cand au luat aceasta decizie, uitand pur si simplu sa-si puna o intrebare esentiala: ce se va intampla dupa motiune, mai ales daca aceasta va trece?
Cam acelasi lucru s-a imtamplat cu cateva luni in urma cand acelasi PSD, condus de acelasi Mircea Geoana, intr-un elan similar, a declansat procedura suspendarii presedintelui Basescu. Nici atunci nu si-a batut nimeni capul cu ce se va intampla dupa. Si s-a intamplat ca Basescu a iesit victorios din aceasta confruntare, tintuindu-i la salpul infamiei pe cei care cutezasera sa atenteze la icoana sa de fiu al poporului.
Pentru prima data in istoria de aproape 18 ani a democratiei romanesti, o motiune de cenzura nu mai este un simplu exercitiu retoric, si are sanse de reusita. Este meritul conjuncturii, nu al PSD-ului. Angajamentul luat de Geoana se poate intoarce insa, ca un bumerang, inpotriva sa. Intai pentru ca, odata demolat Guvernul Taricenu, nu exista nici o garantie ca i-ar putea lua locul un „Guven Geoana”. A doua oara, pentru ca daca Geoana nu va fi desemnat sa formeze un nou guvern, va fi desemnat un altul, cel mai probabil Blaga, care insa nu va reusi sa obtina sustinerea necesara. Si atunci se va ajunge la alegeri anticipate - o formula care va lovi dur pe toata lumea, opozanti sau guvernanti, nu conteaza. Ce e de facut? Deja se speculeaza ca se studiaza intens formula de inlocuire a motiunii de cenzura cu doua motiuni simple-una pe invatamant si alta pe sanatate, de pilda, ceea ce n-ar mai insemna ca trebuie sa cada capul lui Tariceanu, autorii multumindu-se cu doua capete mai mici. In oricare dintre situatii perdantul devine Mircea Geoana, pe care nu se mai stie cat de mult il mai sustin sustinatorii sai, si cati sunt ce care l-ar dori iesit din carti,pana nu e prea tarziu.