Punctul pe Y / vineri 31 august 2007 Nr: 2021

Europarlamentare +/- Referendum?

Un fior rece pe sira spinarii sefilor de partide s-a strecurat odata cu promisiunea lui Traian Basecu, ca va organiza un referendum pe marginea votului uninominal odata cu alegerile europarlamentare. Spaima vine din faptul ca, in acest fel, presedintele va gasi prilejul de a interveni in campania electorala si a face propaganda pentru partidul (partidele) domniei sale: PD si PLD. Lucru care nu-i incanta pe nici unul dintre componentii aliantei anti- prezidentiale carora referendumul ultim le-a lasat un gust suficient de amar.

Cu aceasta declaratie Traian Basescu revine in forta pe piata bataliilor politice facand din votul uninominal o sperietoare pentru adversari si o tema castigatoare la public. Un public care nu are habar ce inseamna, de fapt, acest vot.

S-a agitat atat de mult ideea ca ar fi sinonim cu curatirea parlamentului de neaveniti si de profitori ai listelor, incat nu se mai acorda nicio atentie efectului pervers pe care l-ar putea avea: acela de a umple cele doua camere cu persoane care-si pot „cumpara” direct voturile, fara sa mai stea la mana bunavointei sefilor de partide.

Un Parlament burdusit cu personaje de tipul Becali-Loghin-Mitica Dragomir-Prigoana ne-ar aduce rapid in situatia de a regreta votul pe lista. Din pacate, presiunile de tot felul au facut ca o discutie publica, serioasa, pe aceasta tema, sa nu fi avut loc. Si ma indoiesc ca va mai putea avea loc pana la anuntatul si amenintatul referendum.

Cu europarlamentarele este si cu ele o problema. Partidele se codesc sa-si anunte listele. Mai tuturor le lipseste ”capul de lista”, cel care sa remorcheze echipa pentru Strasbourg.

Motivul il constituie faptul ca pentru un mandat de un an si jumatate, nimenui dintre politicienii cu pretentii, nu se inghesuie! Experienta europarlamentara de pana acum arata limpede ca cei trimisi la Parlamenttul European, ies, practic, din scena. Ori bataia posturilor este la Bucuresti. Cu gandul la scrutinul de le finele lui 2008 (sau inceputul lui 2009, cum se cobeste pe la colturi) politicienii romani nu sunt in stare nici macar sa faca diferenta specifica.

Sunt tare curios sa aflu care vor fi temele pe care le vor lansa candidatii europeni, cu ce argumente vor incerca sa castige voturile romanilor, pentru un loc sub soarele european.

Pana atunci am tot mai mult sentimentul ca pe listele europarlamentarelor se vor afla cam toti cei de care liderii de partid vor sa scape „la intern”, sau veleitarii care stiu ca nu au nicio sansa aici. Asta ma face sa ma gandesc cu strangere de inima la cei care vor urma sa ne apere interesele in competitia europeana.