Punctul pe Y / joi 30 august 2007 Nr: 2020

Experimentul "Blaga"

Ce l-o fi apucat pe Vasile Blaga sa le vorbeasca femeilor democrate de la Costinesti tocmai despre prostitutie, nu stim. O fi avand dansul ceva pe suflet. Cert este ca a abordat subiectul plin de compasiune si de intelegere fata de viata tot mai grea a slujitoarelor celei mai vechi profesii din lume, lipsite de asigurari sociale, de o protectie oarescare si cu perspectiva somajului in fata concurentei tot mai acerbe de pe piata europeana.

Desigur ca exista o nuanta polemica in aceasta abordare si nu putem sa nu ne gandim la faptul ca fostul ministru de Interne pune aceasta situatie pe seama incapacitatii actualului guvern, liberalo-maghiar, de a gestiona problemele majore ale actualitatii. Si pentru ca tragerea spuzei pe turta proprie sa fie completa, secretarul general al democratilor a tinut sa reaminteasca faptul ca, el personal, pregatise deja o lege in acest sens si ca numai lacomia de putere a partenerilor liberali, care i-au aruncat in afara guvernarii, a facut ca Romania sa aiba astazi o problema in plus, un loc de una in minus.

Legalizarea prostitutiei este o tema draga politicienilor romani de toate culorile. Inca in zorii democratiei s-au facut auzite vocile care au pledat in favoarea acestei solutii, iar demersurile n-au incetat aproape niciodata. Dincolo de rezervele de ordin moral ale unor categorii de populatie, legalizarea prostitutiei este un subiect popular si cu o mare doza de acceptare.

Fenomenul trebuie privit cu realism si fara false pudori, si oricat de restrictiva ar fi legislatia din domeniu, aceasta nu va putea sa impiedice functionarea si proliferarea fenomenului care se bazeaza pe o regula fundamentala a pietii: cererea si oferta. Din motive pe care n-are rost sa le insiram aici, cererea ‚sexului liber’ este o realitate in crestere, pe care o accentueaza conditia noastra de tara cu pretentii turistice. Sexul romanesc e un brand, si acest brand face posibila utilizarea sa atat in scopul reglementarii situatiei legale a unei categorii de persoane (statut, protectie sociala), cat si a dreptului statului de a se constitui parte pe cifra de afaceri, care nu este deloc de neglijat. Un buget mereu in suferinta ar putea avea un beneficiu real de pe urma reglementarii, fara sa mai vorbim de faptul ca toate imponderabilele fenomenului vor putea fi in acest fel controlate si stapanite, altfel decat printr-o represiune formala si ineficienta.

Evident ca trebuie avuta in vedere si perspectiva europeana asupra problemei. Ceea ce nu inseamna ca nu putem contribui creator la perfectionarea abordarii, macar printr-un experiment - pilot. Experimentul ‚Blaga’.