Punctul pe Y / miercuri 29 august 2007 Nr: 2019

Outsiderul Dinu

Daca cineva ar fi avut, inca din 1990, ideea sa faca un top al celor mai bogati romani - un Top (macar) 50, in nici un caz 300 - pe o asemenea lista Dinu Patriciu n-ar fi avut cum sa figureze, banii stransi din meditatiile pentru admiterea la arhitectura calificandu-l, cel mult, printre cei care aveau dreptul sa se inscrie pentru o Dacie.

In schimb ar fi figurat un Iosif Constantin Dragan, de o viata in capitalism, unde a adunat o avere impresionanta; ar fi figurat si Ion ̃iriac, cu ce castigase din manageriatul sportiv - tenis si natatie. Ar mai fi figurat, poate, Dan Voiculescu, prin asociatul sau Fuad Sanbar din Liban sau din Cipru; poate si George Paunescu, pe baza banilor adunati in alimentatia publica de fratele sau Viorel; sau proaspat repatriatul Ion Ratiu, cu tipografia adusa pe banii sai pentru a-si edita „Cotidianul”.

17 ani mai tarziu, cu exceptia lui Ion Ratiu, posibilii protagonisti ai primii editii se afla la locuri de cinste in TOP 300. Averile au sporit exponential, propulsandu-i in elita bogatiei mondiale. Un veritabil record, daca ne gandim ca doar cu 17 ani in urma, Romania era tara egalitatii aproape perfecte (in jos) a membrilor sai.

Cum se face ca, pe ultima suta a competitiei, un outsider - Dinu Patriciu - impietreste asistenta cu un finis de zile mari, lasandu-i la mare distanta si pe Dragan, si pe ̃iriac, primii romani care cocheteaza cu miliardul de dolari sau de euro? Intrebat, Patriciu ar raspunde: sunt omul potrivit si m-am aflat la locul potrivit! Ceea ce este perfect adevarat. Spre deosebire de alti pretendenti la un loc mai bun sub soarele bogatilor, Patriciu a stiut cand sa se debaraseze de balastul politic si sa se concentreze pe afaceri. A fost momentul 1997-1998, cand liderul liberal aproape ca disparuse de pe radarul politicii. A mai fost momentul 2003, cand a avut forta sa renunte la politica pentru afaceri. Au fost decizii corecte care, imbinate cu stiinta - sau intuitia? - de a face afaceri bune l-au propulsat pana in varful piramidei.

De la inaltimea celor 2 miliarde, Dinu Patriciu poate privi cu mai multa liniste si spre politica, si spre afaceri, si chiar spre prietenii sai de la Parchet. Desprins in castigator, isi insoteste succesul de o importanta miscare pe tabla de sah a politicii globale pe care petrolul poate genera manevre neasteptate.