Punctul pe Y / marşi 21 august 2007 Nr: 2031

Pasajele peste nimic

Saptamana trecuta primul ministru si-a rupt o bucata buna din pretiosul sau timp pentru a participa la inaugurarea primului pasaj de la Baneasa. A dat chiar si cateva indicatii pretioase referitoare la finalizarea lucrarii, insistand asupra necesitatii ca cel d-al doilea pasaj aflat in lucru sa fie si el dat in folosinta cat mai curand posibi. In treacat, premierul a pomenit si despre cel de-al treilea pasaj, care macar n-ar trebui sa incurce prea mult traficul la summit-ul NATO din primavara anului viitor.

Multumirea oficialilor ca, in sfarsit, traficul incepe sa se fluidizeze in zona Baneasa, mi-aduce aminte de bancul cu evreul care s-a dus la rabin sa se planga ca nu mai poate trai intr-o singura camera cu numeroasa lui familie. Rabinul l-a sfatuit, paradoxal, sa bage si porcul in casa. La urmatoarea intalnire, evreul s-a declarat total depasit de situatie. „Ia scoate acum porcul si ai sa vezi cat de bine e!” - i-a dat rabinul ultima indicatie. Si cea mai pretioasa.

Cam asa este si cu pasajele astea de la Baneasa. Cineva ne considera o tara de idioti atunci cand constata cu nedisimulata satisfactie ca lucrurile se imbunatatesc. Pai ele s-au inrautatit atunci cand Primaria si Guvernul ne-au bagat in casa porcul constructiei celor doua pasaje.

Pana sa inceapa lucrarile se circula relativ decent. Dupa ce vor fi date in folosinta ambele, se va circula ca si inainte. Dar cu pretul multor milioane de euro aruncate pentru doua pasaje, inutile din punctul de vedere al traficului general. Ele nu trec peste nici o intersectie. Unicul lor rol este sa fluidizeze accesul dinspre marile complexe comerciale din Baneasa.

Un interes, deocamdata, strict privat! S-ar putea spune ca aceste doua pasaje s-au facut la comanda complexului rezidential, pe banii statului. Altfel, nici nu se poate intelege „prevederea” de care s-a dat dovada, constructia pasajelor demarand odata cu celelalte lucrari din Baneasa. In schimb, singurul pasaj de utilitate generala si de o acuta actualitate, cel de la intersectia cu Ion Ionescu De la Brad, a fost amanat sa inceapa taman la Summit.

Urgenta intaia a reprzentat-o necesitatea ca inaltii oaspeti ce vor veni la Summit sa traverseze cele doua pasaje peste nimic si sa vada ce mandrete de investitie privata se inalta pe fostele terenuri ale Institutului Agronomic.

Desi manaria la niveluri foarte inalte este vizibila cu ochiul liber, cei care au montat-o nu pregeta sa ne ia de fraieri si sa ne prosteasca, demonstrandu-ne grija lor fata de interesul general. Ca acesta trece, intamplator, prin buzunarele celui particular, poate sau nu sa fie o simpla intamplare.