Punctul pe Y / vineri 17 august 2007 Nr: 2028

"Cei mai cautati": da Doamne sa nu-i gasim!

Politia Romana are si ea o rubrica de „most wanted” - cei mai cautati infractori, disparuti inainte sau dupa ce au fost condamnati. Spre deosebire de americani, politistii romani nu pun premii sau recompense pe capul disparutilor. Ii fac doar de ras, punandu-le fotografia pe un site si spunand ce e cu ei. In aceste conditii nu este de mirare ca acesta rubrica devine mai degraba un soi de top al VIP-urilor, decat un apel cetatenesc la respectarea legii. Cred ca in felul acesta il iau si cei urmariti, care, pe acolo pe unde s-au oplosit, nu prea isi fac probleme. Ba, unii dintre ei mai dau telefoane in direct pe la talk-show-uri sau se distreaza scriind scrisori procurorilor.

Culmea este ca, din cei cam 30 de „most wanted”, 9 sunt binecunoscuti publicului, datorita popularizarii intensive pe care le-a facut-o mass media. Hai sa-i trecem putin in revista si sa vedem daca despre unii dintre ei memoria colectiva a mai pastrat vreun amanunt.

Printre cei mai „noi” se numara Omar Hayssam si Mihai Necolaiciuc. Primul, om de afaceri cu relatii politice sus puse, a avut proasta inspiratie sa monteze o rapire de junalisti pentru a scoate niste bani din tara, rapire care i-a scapat de sub control. Asupra lui planeaza cea mai grava acuzatie, cea de terorism, iar cazul sau e departe de a fi lamurit. Cautat fara vlaga de autoritati, el traieste bine mersi, pe undeva prin Siria, unde vacanta asta si-o va petrece in prezenta familiei.

Mihai Necolaiciuc, detinator al unor importante decoratii, a devalizat sistematic CFR-ul sub obladuirea catorva ministri ai transporturilor. A disparut inainte de a fi deferit justitiei si traieste si el, bine mersi, pe undeva prin Austria. Tot pe acolo isi duce veacul si Severin Tcaciuc, cel care si-a batut joc de politistii care il urmareau, trecand granita pe sub nasul lor.

Peste cazul „Bucurenciu” s-a sternut praful. Omul cu o jumatate de milion de dolari in portbagaj, furati de o echipa de interlopi cu conexiuni in politie, face plaja de cativa ani buni prin Republica Dominicana. Bivolaru, Gregorian, a gasit adapost in Suedia, unde e considerat persecutat de autoritatile romane, de sub al caror nas a disparut si el extrem de usor.

Nicolae Popa a fost administratorul personal al lui Vantu, omul care scotea banii de la FNI si-i ducea unde trebuie. E in Suedia, ca si Bivolaru, unde are un buisness si unde nimeni nu-l mai intreaba de sanatate.

Despre Leonoda Teohari, lumea a uitat cu desavarsire. Este unul dintre cei care au devalizat banca Dacia Felix, luand cu usurinta suspecta imprumuturi de milioane de dolari pentru proiecte fanteziste care n-au fost niciodata demarate. Isi papa si el banii linistit, pe undeva prin Franta, fara teama ca cineva ii va putea cere inapoi.

Cel mai vechi „disparut general” este insa fostul membru CADA, Octavian Popescu, unul dintre artizanii evenimentelor violente din 13 iunie, soldate cu incendierea sediului Politiei si furtul armelor din depozite. A facut „pasi” inainte ca generalul Voinea si cei care s-au facut ca ancheteaza dosarul (ramas doar al Mineriadei) sa apuce sa se intereseze de soarta lui. Se crede ca s-a stabilit in Elvetia.

Cautati. Foarte cautati. Cu o ravna care te duce cu gandul la zicala: „Da Doamne sa nu-i gasim!”Pentru ca abia atunci ar incepe complicatiile.