Punctul pe Y / joi 16 august 2007 Nr: 2027

Guvern cu "bulina rosie"

Mircea Geoana a anuntat data la care se va produce cutremurul care ar putea face sa se prabuseasca Guvernul Tariceanu: 10 septembrie! Este data proiectatei motiuni de cenzura pe care o va introduce PSD-ul, pentru a inlatura „rusinea” unei guvernari cu doar 10% baza de sustinere electorala.

Adevarul este ca in istoria post decembrista nu s-a mai inregistrat o asemenea curiozitate. De la putin peste jumatatea de procentaj obtinuta de Alianta prin deturnarea de catre Traian Basescu a maghiarilor si conservatorilor de la alianta initiala cu PSD-ul, Guvernul inscaunat in decembrie 2004 a ajuns astazi sa detina sprijinul a doar o zecime din fortele politice active parlamentar.

De la iesirea - fortata - a democratilor de la guvernare, PNL-ul sta la Palatul Victoria intr-un picior, sprijinindu-se in bastonul maghiar, pentru a exercita „puterea”. Eliminarea democratilor n-a fost facuta la plezneala: Tariceanu a primit, intr-un fel sau altul, asigurari de la principalul partid de opzitie, ca nu va fi deranjat in calitatea sa de minoritar. Si nici n-a fost deranjat pana acum.

Acum, insa, lucrurile au ajuns la un punct de cotitura. Majoritatea partidelor sunt ingrijorate de scaderile inregistrate in sondaje. Toate isi pun speranta in clasica ingrasare a porcului in ajun. Ajunul fiind, teoretic, finalul lui 2008. Ineficienta Guvernului, supus unui tir concentrat din aproape toate partile, ridica insa mari semne de intrebare, legate in special de eficienta actiunilor care au in vedere integrarea europeana. Pentru PSD, momentul este, probabil, cel mai potrivit pentru a da lovitura de gratie aliatului sau secret: a obtinut satisfactie (si probabil, un plus de sprijin electoral) cu legea pensiilor. Prelungirea asteptarii - inclusiv a agoniei actualului guvern - poate deveni contraproductiva. PSD-ul este singurul partid care, initiind o motiune de cenzura, poate conta pe succesul ei: PD-ul nu va putea sa ocoleasca o decizie pe care nu inceteaza sa o solicite; PRM-ul se descalifica in ochii tot mai putinului sau electorat, daca nu marseaza. Asa incat jocurile sunt facute! Cu o singura exceptie: ca nu cumva, pe 10 septembrie, PSD-ul sa nu se razgandeasca, in urma unei oferte care - vorba Nasului - nu va putea fi refuzata.

O asemenea eventualitate implica insa mari riscuri de credibilitate pentru un partid si asa aflat in dificultate de pe urma tranzactiilor secrete cu puterea.

Ce se va intampla dupa 10 septembrie, in cazul unui „DA” (adica NU) majoritar? Aproape orice varianta e posibila: de la alegeri anticipate (destul de putin probabil) pana la un guvern de „uniune nationala”, in care partidele sa-si numeasca o serie de „tehnocrati”. Dar despre asta vom mai vorbi. Dupa cutremur.