Punctul pe Y / marşi 14 august 2007 Nr: 2025

Jos Iliescu!

Ceea ce la inceput parea o provocare, fara suport real, o bomba menita sa dea de lucru presei, incepe sa se transforme intr-un caz real: fostul presedinte Iliescu este inculpat in dosarul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, cu incadrari care-ti dau fiori: complot, genocid, atentat la siguranta statului.

Din mormantul sau necunoscut, Ceausescu isi freaca multumit mainile: are legatari competenti si eficienti. Cineva il va razbuna.

Ironia soartei face ca acest cineva sa fie tocmai acuzatorul sau din procesul de la Targoviste. Dan Voinea este cel care tese, de ani de zile, itele acestui dosar care are ca scop sa dovedeasca faptul ca, de tot ceea ce s-a intamplat in 13-15 iunie (deocamdata) este vinovat Ion Iliescu!

Si cazul se monteaza piesa cu piesa: aflam deja ca el a fost cel care a dat ordin (?!) ca ostasii din trupele de interventie sa puna baionete la arme si sa se foloseasca munitie de razboi (desi cei care au murit atunci si-au pierdut viata din cauza unor grenade fumigene), ca a dezinformat natiunea spunand ca era vorba de o „rebeliune legionara”, ca a instrumentat personal minerii ca sa-i cotonogeasca pe linistitii protestatari impotriva neocomunismului. Si asa mai departe „dosarul Iliescu” - construieste cu tenacitate, o realitate paralela, virtuala, a momentului iunie 1990, din care reiese ca o clica ce a pus mana pe putere in decembrie 1989, prin mijloace nelegale (alt dosar pe care il instrumenteaza acelasi procuror civilizat, Voinea) si care a reprimat fara mila aspiratia de eliberare de sub dictatura neocomunista a emanatilor din Piata Universitatii.

In acest scop s-au folosit cele mai violente si mai perfide mijloace, culminand cu organizarea de trupe de interventie paramilitare aduse din Valea Jiului.

Din cercetarile generalului Voinea lipsesc cu desavarsire mici amanunte legate de ceea ce s-a intamplat in 13 iunie, cum s-a ajuns, prin ce minune, ca sediile Politiei, SRI si Televiziunii sa ia foc si sa fie distruse, cum s-a facut ca pasnicii protestatari din Piata sa cotonogeasca militarii si asa timorati, sa le incendieze autobuzele, sa dea foc la autoturismele parcate prin zona (intre care si al unui cunoscut adept al Pietei, care a sustinut cu tupeu ca minerii i-ar fi distrus Dacia), sa se fure armament din sediul Politiei si sa se distruga arhiva Televiziunii.

N-am auzit ca Dan Voinea sa fi chemat pentru cercetari pe vreunul dintre protagonistii cunoscuti ai acestor intamplari, macar pentru o lamurire de forma asupra necunoscutelor. Tirul sau s-a concentrat asupra tintei principale - cel care, abia ales cu majoritate zdrobitoare, ar fi avut dementa sa arunce voluntar tara in haos doar ca sa scape de cativa cantareti incomozi la chitara. Si sa cheme in ajutor (in ajutorul cui?) minerii, cand avea la dispozitie organele de ordine (?!) sau armata (al carei sef, prudent, nu gasea un avion sa se intoarca de la Berlin!).

Justitia e justitie, insa, si - vorba presedintelui Basescu - e independenta si neinfluentabila politic. Ea isi va face treaba si va baga la parnaie pe Iliescu, pentru ca, nu-i asa, trebuie sa se faca dreptate. Iar Ion Iliescu pare tot mai mult sa fie vinovat: altfel nu i-ar sari in ajutor, dintre toti cei care-i datoreaza, mai mult sau mai putin, ceea ce sunt astazi, doar Vanghelie. Pe care, dealtfel, nici nu l-a prea sustinut cand acesta avea nevoie…