Punctul pe Y / luni 13 august 2007 Nr: 2024

Zvon de crah imobiliar...

Un prieten, bagat pana in gat in afaceri imobiliare, imi da un telefon si-mi relateaza, agitat, ca se intampla ceva grav: in urma cu vreo saptamana a aflat ca un barosan de prin California a achizitionat doua fonduri de investitii cu aproape 700 de miliarde de dolari (am auzit bine? - Da, mai mult de jumatate din PIB-ul nostru!) pe care dupa nici o saptamana le-a inchis.

Efectele pe bursa au fost aproape instantanee si n-a durat decat inca vreo doua zile pana ce ele s-au facut simtite si pe bursele europene. Stau si ma intreb - zice amicul - cat va face „unda de soc” pana la noi. Si ce se va intampla intr-o economie ca a noastra, a carei crestere se bazeaza in special pe speculatiile din domeniul imobiliar.

Un alt prieten, presedinte de banca, imi explica deunazi ca el percepe tot mai des semnele care au condus, la inceputul anilor ’90, la marea criza din America, unde bancile, impovarate de credite imobiliare, s-au trezit in portofolii cu o multime de imobile pe care nimeni nu mai dorea sa le cumpere. La noi, creditul imobiliar ia un avant nefiresc, fara a fi corelat cu alte elemente de dezvoltare care sa sustina intregul proces. Romania a devenit o imensa piata imobiliara, in care se tranzactioneaza fiecare metru patrat la preturi astronomice, complet necorelate cu realitatea economica. Procesul este amplificat de banii pe care-i aduc din afara cu scopuri speculative diferiti investitori in cautare de beneficii rapide.

Aceste intrari intaresc artificial moneda nationala pe care o vor slabi rapid odata cu repatrierea investitiilor dublate de beneficii.

Dincolo de sectorul bancar, care trebuie sa se astepte la un cutremur similar cu cele care l-au zguduit in deceniul trecut, acest proces va afecta pe marii detinatori de terenuri, cei care au facut averi uriase cumparand in vrac si vanzand la bucata, si a caror avere se sprijina inca pe suprafetele mari pe care le-au luat in posesie, si pe baza carora au facut investitii riscante sau fantasmogorice.

Nu trebuie sa fii implicat direct in aceste procese - dealtfel, un procent destul de mic este format din cei care pun in miscare mecanismul - pentru ca efectele sale sa te atinga, in mod dramatic, uneori.