Punctul pe Y / joi 02 august 2007 Nr: 2015

Catalizatorul TOP 10

Site-ul ZP NEWS INTERCEPTOR efectueaza zilnic, saptamanal si lunar o statistica a prezentei numelor principalelor personalitati in articolele publicate de presa scrisa. Rezulta, pe baza acestei statistici, un top din care se pot trage concluzii interesante, in primul rand cantitative , calitatea fiind o notiune cu care statistica nu prea lucreaza. Constatam, urmarind aceste topuri, ca dintre cele mai vehiculate vreo 300 de nume (oricat ar parea de surprinzator, nu sunt mai multe!) cel care genereaza aproape automat, cele mai numeroase reactii si relatari , este cel al presedintelui Traian Basescu. Sunt putine zilele in care a fost detronat de pe primul loc si s-a imtamplat doar miercuri cand- evenimentul trist l-a propulsat acolo pe regretatul Patriarh Teoctist.

Topul lunii iulie este, bineinteles, controlat de Traian Basescu. Peste 1400 de articole publicate in cele vreo doua duzini de titluri monitorizate, s-au ocupat de persoana si actiunile sale.Incomparabil - de trei ori - mai mult decat urmatotul clasat , premierul Calin Popescu Tariceanu.Toti cei prezenti in aceasta lista au acumulat zi de zi puncte, prezenta lor nefiind una conjucturala, ci rezultatul unui demers sistematic. Cei mai populari reprezentanti ai actualei puteri sunt premierul si doi dintre ministrii sai: 'incompetentii' Varujan Vosganian de la Finante (5) si Eugen Nicolaescu, de la Sanatate (10). Toti trei au tinut, impreuna cu presedintele, afisul 'scandalului' proiectului de lege a Pensiilor si ii datoreaza acestuia in mare masura pozitiile. Opozitia este reprezentata in acest top de un esalon superior ca numar: nu mai putin de patru dintre reprezentantii principalului partid care, teoretic cel putin, se afla in opozitie, ocupa locuri fruntase: Mircea Geoana (3), Ion Iliescu (6), Adrian Nastase (8) si Viorel Hrebengiuc (9). Fiecare a avut o problema: Geoana, cu propriul partid, Iliescu - cu justitia si cu articolul lui Basescu din presa straina, Nastase - cu tentativele de a reveni in prim planal atentiei publice, dupa decizia surprinzatoare a Curtii Constitutionale, si Hrebengiuc datorita fiului sau, aflat intr-o poveste de amor cu fiica presedintelui.Surprinzator, partidul prezidential este reprezentat doar de Adriean Videanu, primarul Capitalei, propulsat de 'scandalul Bordei'. Singurul 'topzecist' care nu face parte din schema este Gigi Becali (4), popularizat mai cu seama datorita ispravilor fotbalistice decat celor politice.

Ce putem observa cu usurinta din acest clasament:ca aproape toti actorii isi datoreaza pozitiile relationarii mai mult sau mai putin adverse cu 'catalizatorul' scenei - presedintele Basescu. Incepand cu Tariceanu si sfarsind cu Hrebengiuc, fiecare a avut ceva de impartit sau de impartasit cu el - inclusiv Videanu cu al sau 'Bordei' primit mostenire.