Punctul pe Y / sâmbătă 14 aprilie 2007 Nr: 1918

Arma secreta: demisia!

Cand Voiculescu, la consultarile de la Cotroceni i-a recomandat sa-si dea demisia, Traian Basescu a luat-o ca pe o gluma, ca pe o enormitate aruncata la plezneala de liderul conservator. Ba a si rejectat-o afirmand ca nu poate accepta o idee venita de la un fost securist, tragand basmaua pe propriul sau trecut socialist, in ideea ca unii dintre colaboratorii fostului regim erau mai buni decat altii.
Iata insa ca au trecut mai putin de doua saptamani de la acest episod, si presedintele anunta o noua strategie. In locul victimizarii - atacul la baioneta. In laboratorul de analize de la Cotroceni s-a ajuns la concluzia ca este mai riscant sa se lase lucrurile sa curga, punandu-se toata speranta in popor si in instictul sau electoral. Daca are de ales intre doua rele, presedintele prefera solutia mai putin rea. Iar aceasta este demisia: daca parlamentul il suspenda nu mai asteapta referendumul cu rezultatul sau posibil incert. Demisioneaza si provoaca, automat, alegeri anticipate. Si, timp de trei luni, vocifereaza linistit la adresa ciocoilor vechi (PSD) si noi (PNL) cu sprijinul mai mult sau mai putin discret al noului partid de opozitie: PD. Pe fondul neindemanarii unui guvern parca mai incropit decat cel pus in functiune in decembrie 2004, Basescu nu are altceva de facut decat sa monitorizeze si sa dea in vileag. Se afla, ca deobicei, in situatia privilegiata de a nu da seama pentru propriile greseli sau nerealizari, pentru ca fisa postului sau n-a inclus activitati de executie. Si este foarte probabil ca scrutinul prezidential sa-l readuca la Cotroceni, de data asta pana in 2012!
Ce vor face adversarii sai? Cum vor reactiona la aceasta formula? Deja pesedistii sunt mai ezitanti, promitand sa se mai gandeasca, pentru ca intentia lor nu era, de fapt, sa-l dea jos pe Basescu, ci sa-i dea o lectie! Nici peremistii nu mai sunt chiar atat de porniti, temandu-se ca vor deschide astfel calea altuia mai rau decat marinarul. (Se gandesc, probabil, la Becali). Cei mai decisi raman conservatorii, care au facut din presedinte ‘tinta piept nr. 1’ si si-au croit discursul aproape exclusiv pe aceasta tema. Suspendarea lui Basescu sau demisia sa ridica si o alta problema: alegerile anticipate! Pe cine vor opune principalii adversari presedintelui? Pe cine vor sacrifica, obligandu-l sa piarda in fata unui veritabil buldozer electoral? Va fi o batalie intre candidatii de aceeasi calitate - Basescu - Becali - Vanghelie - sau se va scoate din joben o figura absolut noua? Asa cum nu erau deloc dornici de alegeri anticipate parlamentare, considerandu-se nepregatiti si preferand statu-quo-ul, la fel nu le va conveni angrenarea intr-o competitie din care se pot alege cu noi erodari. Asa incat n-ar fi deloc exclus ca votul parlamentului sa fie mai ‘moale’ decat s-a intentionat si Basescu sa ramana la Cotroceni cu CV-ul afectat doar de faptul ca a fost supus unei asemenea proceduri.