Punctul pe Y / joi 12 aprilie 2007 Nr: 1916

Țara la schimb

Stiu aproape sigur ce declaratii ar fi facut de acest Paste, Ion Iliescu sau Emil Constantinescu, daca ar mai fi fost presedinti. N-as fi putut insa sa-l prezic pe Traian Basescu. Ca deobicei, ne-a luat prin surprindere, afirmand ca 'tara trebuie schimbata'. Luata ad-litteram, exprimarea domniei sale te duce cu gandul direct la Ceausescu, care si el ajunsese la concluzia ca Țara asta nu-l merita si ca un om ca el se naste odata la o mie de ani. Sunt lideri politici care au acest complex: acela al incompatibilitatii dintre forta personalitatilor lor si incapacitatea entitatilor pe care le conduc de a se ridica la inaltimea pe care o presupune demersul lor.Pe scurt, au parte de natiuni 'gresite', si nu de acelea de care ar avea nevoie pentru a da intreaga masura a geniului lor.
Face parte Traian Basescu din aceasta categorie? Sincer sa fiu, nu cred. Nu a avut inca timp sa-l loveasca megalomania intr-asa incat sa creada ca nu-i mai ajunge Romania. Ba, cred mai degraba, ca in obisnuitu-i stil neconformist a facut calambur pe care risca sa-l ia lumea de bun. Cum a facut cand l-a intrebat o ziarista daca are defecte, ' sunt perfect, doamna!' - a raspuns atunci presedintele si a doua zi a vuit de aceasta enormitate, concluzionand ca lipsa de modestie este una dintre trasaturile sale caracteristice. Ceea ce de fapt a vrut sa spuna Traian Basescu este altceva: si anume ca natiunea romana ar trebui sa se schimbe. Sa devina dintr-o natiune balcana, una europeana. Sa puna pe prim plan initiativa, valoarea, cooperarea lasand in debaraua istoriei toata recuzita care ne mai face sa semanam cu lumea descrisa de Caragiale. Nu mai multa sobrietate ne lipseste si mai multa seriozitate si actiune.
Culmea este ca, daca-i iei la intrebari, nici ceilalti oameni politici care se simt atat de bine, se misca atat de natural in' actuala Romanie' , n-ar ezita nici un moment sa spuna ca si-ar dori o alta. Cat despre cei in casa carora am dat buzna la 1 ianuarie, cu siguranta ca daca ar putea, ne-ar spune-o de la obraz: mai baieti pareati mai civilizati si mai evoluati cand ciocaneati la poarta Uniunii. Acum v-ati relaxat si va dati din plin in stamba!
Intradevar, odata cu accesul formal in UE, toata lumea pare a fi uitat de adevaratele probleme ale Romaniei, concentrandu-se pe aspecte marginale si derizorii: suspendare, referendumuri, restructurari de ochii lumii, competitia pentru o portie cat mai consistenta de ciolan: iar campion al acestui joc ramane tocmai cel care a spus in doi peri ca Romania trebuie schimbata. Cu ce?