Punctul pe Y / miercuri 04 aprilie 2007 Nr: 1909

Lupul moralist de la Cotroceni

Daca e cineva care a avut o mare neplacere de pe urma unei restructurari a guvernului pe care el insusi a cerut-o in repetate randuri, acela este presedintele Traian Basescu. Expresia acestei nemultumiri o constituie scrisoarea pe care a trimis-o presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care sustine ca noua formula guvernamentala propusa de premier este nelegitima. Ca si premierul insusi! Si Traian Basescu bate aici moneda pe majoritatea politica, zicand ca PNL+UDMR nu reprezinta asa ceva. Deci, in lipsa unei noi consultari populare nu se poate demonstra ca majoritatea electoratului doreste ca tara sa fie condusa in aceasta formula ! Cu aceasta observatie, presedintele isi aplica singur o lovitura aproape mortala: pai cine l-a mandatat, in decembrie 2004, pe Tariceanu cu formarea noului guvern, atunci cand majoritatea electoratului parea sa doreasca PSD-ul, cel putin prin prisma voturilor exprimate? Nu cumva tocmai justitiarul (de azi) Traian Basescu a fost cel care a nesocotit majoritatea electorala, impunand o formula care n-a putut iesi la socoteala decat prin racolarea PC-ului? Prin ce se deosebeste situatia de atunci de cea de acum? Poate doar prin faptul ca nu tot Traian Basescu i-a spus lui Tariceanu sa-i scoata pe democrati.
In marea sa suparare presedintele mai foloseste un argument care se intoarce ca un bumerang impotriva sa: zice ca PNL-ul nu s-a inscris in competitia electorala ca formatiune distincta, si nu a prezentat un candidat propriu la functia de premier. Adevarat! Tot Traian Basescu este cel care l-a ales si numit pe Tariceanu. Atunci era bun, iar acum nu mai este. Tot presedintele zice ca prin decizia de a scoate Partidul Democrat de la guvernare, componenta politica a fost radical modificata, astfel incat legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului. Iar PNL este nelegitim si ar trebui sa fie considerat ca o insumare de independenti! Daca asa stau lucrurile, atunci nici PD nu are legitimitate proprie, si atunci se poate considera ca Tariceanu n-a scos de la guvernare un partid, ci o suma de alti independenti!
Si ca sa creasca responsabilitatea parlamentului, presedintele ameninta: daca Parlamentul va investi guvernul propus de catre ‘fostul prim-ministru al Aliantei DA’ exista riscul unei rupturi grave intre forul legislativ si societatea romaneasca. Adica Traian Basescu reprezinta societatea romaneasca, care nu suporta o astfel de miscare ! Pledoaria sa finala si tardiva pentru Alianta pierde in vedere un lucru: ca maestrul de ceremonii al inmormantarii acesteia este chiar el, dupa ce a facut tot ce a putut ca sa-i scurteze zilele. Problema este ca imparteala mostenirii nu s-a facut dupa cum i-ar fi placut si convenit domniei sale. Si de aici pledoaria pentru legitimitate, transparenta, bla-bla-bla, bla-bla-bla.