Punctul pe Y / marți 03 aprilie 2007 Nr: 1908

Presedintele spectator!

Ceea ce a facut de 1 aprilie Calin Popescu Tariceanu - anuntul formarii unui guvern bicolor, fara democrati - poate fi asemuit cu un knock down aplicat adversarului sau din ring, in meciul inceput cu aproape doi ani in urma si dominat, sistematic, de jucatorul din coltul portocaliu - Traian Basescu. Trezit din pumni si sfatuit, in coltul sau, de niscai antrenori straini, premierul a avut curajul sa se desprinda de formula clasica de dependenta fata de presedinte. I-au trebuit multe reprize si multi pumni ca sa inteleaga ca, de fapt, el este cel care detine toate instrumentele pentru a conduce jocul. Ca, desi numit, si nu ales, se afla intr-o pozitie din care poate determina mersul lucrurilor. Ca este EXECUTIV, spre deosebire de rivalul sau, lasat prin Constitutie sa fie MODERATOR. Iar gestul de a indeparta dela putere factiunea democrata ii da pentru prima data prilejul sa fie cu adevarat premier.
Pana acum Tariceanu a fost in situatia dificila de a conduce un guvern format din mai multe factiuni, fiecare cu obedienta ei. Premierul democratilor n-a fost, niciodata Tariceanu. A fost Basescu. Tariceanu a putut doar sa ia nota de deciziile pe care aliatii le luau prin prevederile protocolului. Culmea acestei situatii a constituit-o refuzul ministrilor democrati Blaga si Macovei, de a semna Ordonanta referitoare la amanarea euroalegerilor. Si refuzul lor la fel de ferm de a demisiona, cum le sugerase. Pentru ca doar asta putea sa faca. Mare parte din ineficienta si balbaielile actualului guvern au venit tocmai din aceasta lipsa de ‘solidaritate’ cum i-a spus premierul, din dificultatea de a conduce o masina cu mai multe volane si cu mai multe randuri de frane.
Odata cu eliminarea - de neconceput si de neasteptat - a democratilor Tariceanu rezolva cea mai mare problema a mandatului sau: dependenta de presedinte. Lipsit de instrumentele sale de lucru, reprezentate de ministrii democrati, Traian Basescu se vede transformat peste noapte, din presedinte-jucator in presedinte-spectator ! Trecerea PD-ului in Opozitie creaza, insa, o problema in plus peste liberali, care se vor vedea in situatia delicata de a depinde, aproape in fiecare moment, de bunavointa opozitiei clasice. Al doilea guvern Tariceanu devine, astfel, primul care-si executa mandatul pe baza sustinerii Opozitiei. Cu riscurile de rigoare.