Punctul pe Y / sâmbătă 19 februarie 2005 Nr: 1500

Secretul turismului - bacsisul ospatarilor!

Faptul ca Guvernul condus de dl Tariceanu are intentii foarte serioase, transpare si din programul cu care a iesit la rampa noul sef al Autoritatii Nationale pentru Turism.Dealer auto, de felul sau, de prin zona turistica a Dobrogei, dl Crivtonencu arunca o privire proaspata asupra acestei crengute a economiei nationale si descopera linia de forta a strategiei pe care doreste sa o implementeze: legalizarea si - evident - impozitarea bacsisului! Daca prima intentie are o dimensiune morala menita sa transforme un gest adesea jignitor intr-unul de consideratie, cea de-a doua se subsumeaza efortului intregului guvern de a gasi noi resurse pentru umplerea golului lasat in buget de aplicarea cotei unice de impozitare.Dl Crivtonencu nu a prezentat presei si o estimare a valorii impozitarii bacsisului, dar daca a adus vorba despre asta inseamna ca e vorba despre o suma considerabila, ce nu poate fi lasata la voia intamplarii. Descifram in aceasta idee o noua atitudine, substantial modernizata, fata de o problema ce l-a preocupat intens pe un inaintas al dlui Crivtonencu, Ceausescu pe numele sau. Vazand acesta ca nu poate starpi acest viciu balcanic prin nici o campanie de presa si nici prin educatia maselor, s-a rezumat la o atitudine pragamatica: a conceput veniturile unor categorii beneficiare de bacsis la un nivel de bacsis inclus. Frizerii aveau salarii extrem de mici tocmai pe ideea ca isi imbunatateau nivelul de trai prin restul pe care nu-l dadeau sau care le era lasat de buna-voie.Ei bine, dl Crivtonencu nu vrea sa se faca partas la o astfel de politica cinica. El vrea sa reglementeze problema in spirit european, si abia dupa aceea va vedea ce mai trebuie corectat, pe ici pe colo, prin locurile fundamentale ale turismului romanesc. Acela in care Petre Roman vedea, cu 15 ani in urma, motorul dezvoltarii explozive a Romaniei si la care ne uitam lung si astazi.