Punctul pe Y / Nr:

Borna 'Mona Musca'

Marþi au fost, precis, trei ceasuri rele pentru Mona Musca. De aproape jumatate de an aceasta doamna (fosta) a Partidului Naþional Liberal lupta din rasputeri pentru a-ºi recupera onoarea pierduta prin dosarele CNSAS. Figura emblematica a noii puteri portocalii, domnia sa a impresionat prin fermitatea ideilor ºi prin ataºamentul neabatut faþa de promotorul acestei puteri, preºedintele Traian Basescu. A fost chiar in stare sa renunþe la un post cald de ministru al Culturii (funcþie in care nu facuse, totuºi, nici o scofala) pentru a-ºi demonstra taria de caracter, atunci cand ezitantul Tariceanu a facut stanga-mprejur cu decizia de a demisiona. A demisonat dansa. Apoi au inceput sa se insinueze, perfid, rumori legate de o posibila colaborare a sa cu Securitatea. Le-a lansat chiar prietenul sau, Mircea Dinescu, cel care incercase sa faca din ea un star al 'Plaiului cu boi'. Cand lucrurile au ieºit la iveala dintre coperþile dosarelor, a fost nevoita sa-ºi dea demisia ºi din PNL. N-a renunþat insa nici un moment - chiar cu preþul utilizarii unor argumente rizibile (precum acela ca prin acþiunile sale de impacare a studenþilor arabi a impiedicat, inainte de vreme, razboiul irakiano-iranian) sa susþina ca deºi a cochetat cu odioasa instituþie, n-a facut poliþie politica. Dupa dezbateri violent fratricide, Colegiul a luat insa decizia contrara ºi nu i-a mai ramas doamnei decat sa-ºi caute dreptatea, de mana cu dl Valerica Stoica, la Curtea de Apel. ªi uite ca marþi Curtea de Apel s-a pronunþat: Mona Musca a facut poliþie politica!

Acum ce se-ntampla cu poliþia asta politica: pe parcursul dureroasei faceri a 'legii Ticu' noþiunile s-au invartit ºi s-au rotunjit pana ce n-a mai inþeles nimeni nimic din ele. Cum e ºi chestia asta: ca daca ai colaborat cu Securitatea, puteai sau nu sa faci poliþie politica. Puteai sa provoci sau nu urmari ºi suferinþe celor pe care i-ai turnat. In cazul dnei Musca, judecatorii au hotarat - pe baza probelor - ca da! Este o decizie istorica. E prima din cele care au ajuns pana acum in instanþa in care se da o astfel de sentinþa. Conform legii, urmarea ar trebui sa fie ca acelaºi Colegiu al CNSAS sesizeaza din nou justiþia asupra falsului comis prin darea unei declaraþii sub semnatura proprie, cum ca n-a colaborat cu Securitatea. Prima consecinþa: excluderea din Parlament (daca n-o face dansa mai intai). A doua: condamnarea, cu sau fara suspendare ºi dobandirea de cazier. Sfarºitul carierei politice. O lovitura grea nu numai pentru Mona Musca, ci ºi pentru noul Partid Liberal Democrat, care miza pe ea, ºi pentru preºedintele Basescu, in al carui cerc de suporteri necondiþionaþi era inscrisa.

Mona Musca reprezinta, deja, in politica romaneasca o borna. Borna modului in care ne vom desprinde de un trecut jenant ºi discutabil ºi a standardului care urmeaza sa se aplice din acest punct de vedere.