Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 07:31
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 19 noiembrie 2009 Nr: 2906

„Deceniul Băsescu”

de Octavian Andronic

Traian Băsescu este, fără îndoială, politicianul român care a parcurs cel mai spectaculos traseu – de la (fost) căpitan de navă, la președinte de Republică.

Personalitatea sa complexă și contradictorie și-a pus amprenta asupra ultimului deceniu. Așa cum deceniul precedent a fost dominat de Ion Iliescu, următorul i-a aparținut, practic în totalitate, celui care „deși nu i-a plăcut”, mai vrea un mandat.

Traian Băsescu a apărut pe firmament încă din 1990, când a fost promovat în cadrul Ministerului Transporturilor ca director general, pe baza cunoștințelor acumulate nu doar pe puntea navelor pe care le-a condus, ci și a acelor dobândite ca reprezentant al României la Anvers, iar apoi ca secretar de Stat. În 1991 a devenit ministru al Transporturilor. Ca deputat, între 1992 și 1996 a avut de răspuns la întrebările procurorilor, pe tema evaporării flotei. În 1996 a demisionat din Parlament pentru a se pune la dispoziția procurorilor – fiind primul gest de acest fel din politica românească. Câteva luni mai târziu, după alegeri, a redevenit ministru al Transporturilor în cadrul guvernelor CDR, în care s-a remarcat ca unul dintre cei mai incomozi demnitari – lui datorându-i-se, practic, demisia lui Ciorbea. A colaboarat excelent cu comodul Vasile care i-a lăsat pe mână aspectele practice ale negocierilor cu organizațiile financiare internaționale.

Soarta sa părea, însă, pecetluită, în 2000, când Partidul Democrat s-a salvat cu dificultate de la ieșirea din scena parlamentară. A apărut, surprinzător, în ultimul moment, printre candidații la funcția de primar general, pe care a câștigat-o la mustață, printr-un finiș exploziv. De aici începe „deceniul” său: aproape cinci ani, la Primăria Capitalei, s-a bucurat de o mediatizare excepțională, presa văzând în el unica formă de rezistență a unei Opoziții neputincioase în fața tăvălugului pesedist. Lupta sa cu Consiliul General dominat de adversari s-a transformat într-o legendă haiducească, lipsa de performanță fiind pusă cu regularitate pe seama acestei situații. Speculând cu abilitate acest atu, i-a convins pe bucureșteni să-i mai acorde un mandat, pe care l-a și obținut în dauna lui Geoană. După ce Stolojan a creat Alianța DA, a lucrat intens la consolidarea acesteia, și i-a preluat controlul după ce liberalul a capotat din cauza stresului și a șantajelor niciodată dovedite. A abordat alegerile generale și prezidențiale din 2004 în stilul său de forță, lansând alarme false și alertând populația în fața pericolului „ticăloșirii” generale. A câștigat, ca și în 2000, alegerile prezidențiale printr-un finiș mai bun decât al lui Năstase, finiș care a stârnit semne de întrebare asupra rolului listelor suplimentare, care n-a fost lămurit nici până astăzi.

A doua jumătate a „deceniului Băsescu” s-a consumat la Cotroceni, într-o atmosferă aproape pemanentă de tensiune și de confruntări cu aliații și cu inamicii de tot felul. Singur împotriva tuturor, Băsescu se bazează, acum, în demersul pentru un nou mandat pe o structură de partid disciplinată și pe o opoziție conjuncturală care și-a dovedit neputința coordonării încă de la episodul suspendării.

Peste două săptămâni, de Moș Nicolae, vom afla dacă acesta i-a pus lui Băsescu în ghete un nou mandat, sau dacă deceniul său rămâne deceniu.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie