Ziarul personal Octavian Andronic
22 Feb 2020 - 11:31
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Este un sezon ploios!''

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 16 iunie 2009 Nr: 2786

"13-15 Iunie": "Emanații" versus "Întârziații"

de Octavian Andronic

Simplificarea și falsificarea istoriei se întâlnesc în punctul comun al ignoranței și manipulării. Vreme de trei zile, pe mai toate canalele TV s-au debitat, în ciuda celor doar două decenii care au trecut de la evenimentele cărora cei mai mulți le-am fost martori nemijlociți – cele mai năstrușnice și mai neadevărate informații despre evenimentele petrecute la București în 13-15 Iunie, cunoscute sub eticheta parțială de „mineriada din Iunie”.

Am aflat astfel ca în 13 Iunie minerii s-au năpustit asupra populației pașnice a Capitalei, zvântând în bătaie mii de oameni și devastând sedii de partide politice din Opoziție. În urma confruntărilor (dintre nu se știe exact cine) și-ar fi pierdut viața peste 200 de persoane! Ultima cifră, recitată cu candoare de crainicii TV și așternută cu aceeași candoare pe hârtie de  de către scribii de prin redacții a căror unică  sursă de documentare pare a fi fost urechea și bârfa, m-a pus serios pe gânduri. Dar dacă așa stau lucrurile? Dacă morții mineriadei nu au fost cei 5, cunoscuți de-acum, în urma proceselor care s-au derulat, ci cu 195 mai mulți? N-au avut ei rude, prieteni, cunoscuți care să le fi reclamat dispariția? Ce s-a întâmplat cu trupurile neînsuflețite? Este cumva o continuare a macabrului scenariu de la Revoluție, cu cele 40 de cadavre de la Timișoara, deasemenea neidentificate și arse la crematoriul din București?Ce crematorii au lucrat pe șest în anul 1990? Cine a manevrat, în tăcere desăvârșită, aceste     ?

Și, mai ales, cine erau ei, morții Pieței Universității, despre care, iată, știm doar că au fost mult mai mulți decât se credea?

Există, o tehnologie a manipulării. Ea a fost folosită cu succes de-a lungul timpului, și am să dau un singur exemplu: cei 11.000 de țărani uciși la răscoala din 1907. Cifra a fost scoasă din condeiul acid al lui N.D. Cocea, adversar încrâncenat al regelui. N-a avut nici o legătură cu realitatea și îmi amintesc nedumerirea unui student silitor de la „Ștefan Gheorghiu” căruia doar în județul său îi ieșeau peste jumătate din toți morții răscoalei. Cifra, enormă, s-a  perpetuat până în zilele noastre deși statisticile oficiale au numărat pe la vreo 3000. Așa și cu Piața Universității. E vorba, de fapt, de o rescriere, de pe poziții partizane, a istoriei recente. Episodul „Piața Universității” n-a fost altceva decât o etapă a luptei pentru putere dintre „emanații” Revoluției și „întârziații” Revoluției. O luptă crâncenă în care s-au folosit toate mijloacele  imaginabile, de către ambele părți. În timp ce „societatea civilă” și partidele istorice au asmuțit și alimentat „fenomenul” Pieței, autoritățile au utilizat diviziile minerești. Asta, în condițiile în care instituțiile de drept ale statului erau în criză, nemaifăcând față  situației.

„13-15 Iunie” a fost un eveniment complex, compus din două părți. Prima – reacția violentă a celor „degajați” fără menajamente din Piață, într-o profund nedibace acțiune de „curățare”, care s-au dedat la violențe extreme: incendieri, bătăi, distrugeri, ce au declanșat, de fapt, ce-a de-a doua parte – replica violentă a minerilor , aduși să compenseze lipsa de eficacitate a poliției și a armatei. Dacă e să respectăm adevărul istoric, nu putem vorbi doar de o mineriadă, ci și de o tentativă reală de rebeliune civică, îndreptată împotriva unor instituții esențiale – Poliția, SRI, Televiziunea. În arenă nu s-au aflat niște mielușei  copleșiți de furia lupilor cu lămpașe. În 13-15 s-au confruntat elementele extreme ale unei societăți debalansate de absența uzului democrației și de lupta crâncenă pentru acaparare puterii.

Victime ale acestor evenimente n-au fost doar cei din una dintre tabere. Am fost noi, toți, românii, confruntați cu „replici” ale violențelor neterminate din „21-22”.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie