Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 08:37
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"În 1993 Cristoiu m-a acuzat, deși atunci nu eram corupt"

-- Viorel Hrebenciuc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 27 ianuarie 2011 Nr: 3215

Un proiect solid: alianța PSD-PNL

de Octavian Andronic

În materie de construcție politică, România nu are nici tradiții stilistice și nici arhitecți de prestigiu. „Imobilele” politice postdecembriste au apărut practic peste noapte, fără planuri, fără studii de fezabilitate, fără diriginți de șantier și s-au înălțat asemeni palatelor țigănești împungând cerul cu turnulețele liderilor reali sau închipuiți.

FSN-ul originar s-a constituit prin formula clăcii: a participat cine s-a nimerit la fața locului, cu ce a avut la îndemână. A ieșit un fel de kibutz cu propensiuni egalitariste, în care s-au detașat doi lideri de generații. Partidele istorice s-au clădit pe ruinele fostelor edificii, din ce mai rămăsese în memoria măcinată de avatarul pușcăriilor a supraviețuitorilor, în timp ce noile formațiuni s-au inspirat din ce-au putut și din ce le-a părut potrivit veleitarilor deciși să ia problema pe cont propriu.

Cea mai mare complicație a constituit-o trecerea de la faza de „locuințe politice individuale” la aceea de „bloc politic”. Prima încercare serioasă după eșecul Convenției Democratice a fost constituirea Alianței DA. A fost un soi de „prima casă” politică, menită să scoată din criză două partide cărora exercițiul unei guvernări păguboase le mototolise serios prestigiul și audiența. A fost un experiment surprinzător, care a dat unei operațiuni aritmetice un rezultat algebric, în sensul că suma obținută prin adunarea liberalilor cu democrații a fost una care depășea orice așteptări. Realizată cu dificultate, datorită orgoliilor și tendințelor centrifuge din fiecare tabără, alianța a durat atât cât a fost nevoie pentru ca una din părți să-și continue cu aprobare tacită de la opoziție activitatea pentru care nu mai avea justificarea procentuală.
Ne aflăm în fața unui nou experiment, mai complex și – cel puțin teoretic – mai solid decât precedentul. Depășind dificultățile unei colaborări conjunctuale în faza precedentelor alegeri prezidențiale, socialiștii și liberalii au înțeles că în actualul context nici unii și nici alții nu mai au șansa de a se angaja în escaladarea unui „pisc” pe care stau cocoțați democrat-liberalii. Au mai înțeles și că nu o reprezentare procentuală în viitoarea alianță este soluția unei antante cordiale și, chiar dacă sondajele indică superioritatea unuia dintre parteneri, aceasta nu se va regăsi automat într-un demers care impune unitate și  egalitate. Până la acest punct, acceptarea principiului parității  - chiar dacă el trezește nemulțumirea unei părți din PSD și chiar a liderului său istoric – este decizia cea mai înțeleaptă pe care a luat-o Ponta – pentru că va fi mai puțin important să ai un plus de parlamentari, care însă nuți asigură accesul la putere.
Odată cu parafarea juridică a acestei alianțe politice se constituie un pol real de putere care va putea intra în competiție cu structura artificială care susține în prezent partidul democrat la guvernare, deschizându-se perspectiva unei dispute bipolare pe termen lung, aptă să limpezească apele atât de tulburate și de tulburi ale politicii românești.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie