Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 17:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Au auzit de legea care s-a dat în vigoare și le e teamă să se mai întoarcă acasă!''

-- Mamă de căpșunari din Spania

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 09 martie 2010 Nr: 2995

Stabilitate și reformă de partid

de Octavian Andronic

Odată cu alegerile de la liberali, personajul politic se așează în făgașul unor reforme, cel puțin deocamdată, de tip organizatoric. PNL-ul este cel de-al treilea partid care-și schimbă conducerea la acest început de an post-electoral când, teoretic, ar fi trebuit sa acționeze concluziile desprinse din bilanțurile la urne.

Primii care s-au angajat pe calea schimbării au fost social-democrații. Cu povara unor înfrângeri repetate și cu o drastică scădere a ratingului, aceștia au găsit soluția într-un schimb de generații. Ponta este cel mai tânăr președinte pe care l-au avut de la înființare încoace ( plasata latermenul schismei, FSN-iste, când s-a născut FDSN-ul ) și el are avantajul de a se bucura de sprijinul “greilor” partidului – inclusiv Iliescu și Năstase – cum n-a fost cazul la Geoana, care a practicat o confruntare de tip “război rece”. Misiunea lui Ponta este să stopeze hemoragia de cadre și să aducă oameni noi, concomitent cu organizarea prea mult amânatelor alegeri din filiale. Va trebui, de asemenea, să își câștige dreptul de a lua decizii proprii, chiar dacă pentru asta va fi nevoit sa îi sacrifice chiar pe unii dintre cei care l-au adus la putere.

Al doilea partid înnoit a fost cel al conservatorilor. Aici lucrurile sunt nițel diferite. Fondatorul Voiculescu n-a scăpat niciodată hățurile politice și administrative, chiar dacă a pasat șefia unei subordonate disciplinate dar lipsite de personalitate. Daniela Popa a plecat fără a lasa nicio dâră în urmă, iar Daniel Constantin a venit pentru a continua acest trend. Principala lui sarcină – care, evident, îi depășește puterile - este de a duce partidul în situația de a accede în parlament, la viitoarele alegeri, pe propriile picioare. Atâta timp, însă, cât Voiculescu mai are ceva de negociat, o soluție de avarie se va gasi în ultimă instanță.

Prin alegerile de sâmbată, Crin Antonescu și-a confirmat funcția, obținută cu doi ani în urmă, când alegerea sa a părut o surpriză pentru majoritatea observatorilor. Probabil că acest lucru n-ar fi fost posibil fără experimentul prezidențial, când candidatul liberal a arătat ce nu arătase pâna atunci: decizie, combativitate, vână politică. Procentul obținut atunci l-a ajutat să spulbere orice rezistență din interior și să-și scoată pe tușă – prin votul pe listă – toți potențialii adversari – inclusiv cel mai “calificat” dintre aceștia – Tăriceanu. Pentru că Orban nu a fost altceva decât un “iepure”.

Este la rând PD-ul. Sau PDL-ul. Aici lucrurile sunt ceva mai limpezi. De cand Băsescu i-a predat ștafeta președenției lui Boc, acest partid – pisică (cum l-a caracterizat cineva pentru calitatea de a cădea mereu în picioare) a câștigat toate rundele de alegeri. Iar ce n-a caștigat la urne, a obținut în culise. Cu toată lipsa sa de personalitate ( sau poate tocmai de aceea) Boc este instalat temeinic într-o funcție pe care nu are în favoarea cui să o piardă. Apropiatul congres democrat nu va face altceva decât să confirme un statu-quo vegheat atent, din culmile Olimpului prezidențial, de însuși Zeus.

Despre UDMR numai de bine. Este - după PRM- cel mai stabil partid! În cei 20 de ani de când există n-a avut decât 2 președinți (Domokos și Marko) și a stat la guvernare în total vreo 12 ani. Și-a urmărit cu perseverență obiectivele și le-a îndeplinit aproape pe toate. Are în continuare un electorat stabil și reprezentanți competenți.

Dacă ar fi să ne referim doar la schimbările la vârf, un clasament al partidelor (parlamentare) îi pune pe primul loc pe liberali cu 7 președinți, urmați de PSD, cu 5, de PD și PC cu câte 3 și de UDMR cu 2. Despre “Independenții” lui Oprea n-are rost să vorbim: acest partid va dispărea înainte să se înființeze, după cum cred eu…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie