Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 13:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 05 aprilie 2011 Nr: 3259

Retragerea lui Voiculescu?

de Octavian Andronic

Ultimul congres al Partidului Conservator a avut ca principală caracteristică absența de la lucrări a președintelui fondator, Dan Voiculescu.  Nici măcar faptul că în funcția de președinte executiv a fost „ales”, un „transfug”de la PDL nu egalează senzația stârnită de acest fapt fără precedent în istoria de peste un deceniu și jumătate a unicului partid din România care a ajuns la guvernare fără să participe vreodată – independent – la alegeri.

În formula sa inițială de Partid Umanist (PUR), formațiunea fondată de cel ce se înscrisese prin ANTENA 1 în categoria mogulilor (într-o vreme în care termenul nu se inventase încă), a constituit mai degrabă o „jucărie” personală a fondatorului care acționase și în acest caz după formula clasică a business-urilor sale: investiții minore pentru beneficii majore. Însă, în câmpul  politicii, unde formațiunea sa nu reușea să adune decât ceea ce nu se lipea pe lângă curentele tradiționale sau era rejectat de acestea, rezultatele au venit abia atunci când a fost aplicată excepționala inginerie din 2000: alianța cu PDSR, sub sloganul „mandate contra mediatizare”. Eșecul spectaculos din 1996, când alianța cu agrarienii lui Surdu și ecologiștii lui Iorgovan, proiectată pentru un 15%, n-a dat nici măcar pragul electoral, a fost urmat de vârful de performanță din 2000, când PUR-ul s-a ales cu peste 20 de parlamentari aleși pe listele comune ale polului social-democrat.

Cea mai mare performanță avea însă să o înregistreze partidul lui Voiculescu în 2004, când a acces în noul parlament tot pe mâna social-democraților, dar a devenit elementul hotărâtor în accesarea guvernării de către alianța DA, prin „întoarcerea armelor”, la presiunile exercitate de Băsescu. Atunci, conservatorii au deținut cele mai numeroase funcții publice, inclusiv cea de vicepremier, prin Copos. De a cărui demisie – în urma unor anchete declanșate de Parchet - se leagă și declinul carierei politice a fondatorului. Dorind să devină el însuși vicepremier, pentru a demonstra lumii că e capabil să miște din loc niște lucruri, prin talentele sale manageriale, și-a ridicat în cap o parte a societății civile care l-a contestat puternic, uzând și de schimbarea de atitudine a președintelui Băsescu (cel care a lansat sintagma „soluției imorale”; De aici până la ancheta CNSAS n-a mai fost decât un pas, iar decizia luată de Colegiu, la presiunile interesate ale dlui Dinescu, l-au împins pe profesor pe panta declinului de autoritate și de credibilitate. Ultima zvâcnire a fost surprinzătoarea reluare a relației cu partenerul trădat, pe barba căruia PC-ul a mai intrat o dată în Parlament, dar cu o zestre de  parlamentari considerabil subțiată. O ultimă „întoarcere a armelor” i-a aliat cu liberalii, împreună cu care se simt mai în largul lor decât cu Ponta și compania.

Retragerea profesorului Voiculescu nu semnifică, deloc, abandonarea partidului. Din contră, cred că ajuns la înțelepciunea de a-și tempera ambițiile personale printr-o acțiune low-profile – determinată în parte și de decizia irevocabilă a Înaltei Curți – preferând să conducă din umbră prin interpuși. Ca acționar unic al partidului, are la îndemână toate instrumentele necesare.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie