Ziarul personal Octavian Andronic
28 Ian 2020 - 06:01
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 15 iunie 2009 Nr: 2785

Registrul Comerțului: hoție legislativă!

de Octavian Andronic

Sub ochii noștri, fără nicio jenă, se petrec cele mai abjecte mânării la a căror realizare contribuie, solidari, politicieni interesați.

Ultimul exemplu: inițiativa legislativă de trecere a Registrului Comerțului (cu tot cu încasări) de la Ministerul Justiției, la Camera de Comerț și Industrie.

Sloganul oficial e de tip clasic: repararea unei nedreptăți. Cea comisă de Adrian Năstase când, pentru a potoli spiritele încăierate pentru controlul Camerelor de Comerț, a dat un ucaz prin care a trecut Registrul la Justiție. Argumentul: încasările vizau operațiuni și responsabilități care aparțin statului. Și care nu pot fi făcute cadou unui ONG, chiar dacă acesta a avut, la momentul oportun, o anumită iuțeală de mână.

Lungul război pentru controlul Camerei de Comerț  și Industrie (care deținea o găină care făcea ouă de aur – ROMEXPO) a cunoscut faze acute, cu certe implicări politice. Sub guvernarea liberală a lui Tăriceanu, Mihail Vlasov, lider liberal la Iași, a reușit să pună mâna pe cameră, în urma unei serii de mini-puciuri și pe baza promisiunii făcute președinților județeni că îi va răsplăti când va obține de la Guvern Registrul. Guvern care, liberal fiind, n-ar fi ezitat niciun moment să facă un asemenea cadou unor liberali de-ai săi. Vlasov l-a implicat în afacere pe ministrul de la IMM-uri, Silaghi, care era – nelegal – și președinte de Cameră județeană – acesta fiind cel care a promovat o inițiativă legislativă prin care Registrul, cu tot cu banii încasați, aterizează în brațele lui Vlasov. Numai că inițiativa s-a lovit de opoziția îndârjită a lui Predoiu care a realizat că dacă-și pune semnătura pe un astfel de document îl paște pușcăria (ar fi fost o chestie similară cu cea făcută de Chiuariu cu Poșta). Guvernarea liberală a trecut, problema nu s-a rezolvat, ba între timp a fost adusă și ROMEXPO în pragul falimentului. În disperare de cauză, Vlasov și ai lui au inițiat aranjamente de culise cu membrii marcanți ai PSD-ului și PC-ului, care au devenit subit fani ai inițiativei. Zilele trecute, Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat un raport suplimentar la inițiativa legislativă care prevede transferul Registrului de la Justiție la Camera de Comerț. Întrucât Senatul a respins-o în 2008, acum a rămas la mâna deputaților care vor hotărî, probabil împotriva legii și a bunului simț, să ia niște bani de la stat și să-i facă cadou unei organizații de partid. În disprețul a tot ce vreți, inclusiv a solicitării, infinit mai justificate legal, a ministrului Niță, de a prelua Registrul la ministerul pentru IMM-uri.

Dacă deputații vor vota în favoarea inițiativei, vom asista la cel mai nerușinat act de sfidare a legii. Ceea ce îi va face pe cei care-și vor da acordul, pasibili de a fi trimiși în judecată pentru abuz și delapidare.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie