Ziarul personal Octavian Andronic
17 Iun 2019 - 02:09
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați convinși de cei care cred că ei dețin portofoliul de inteligență al națiunii. La fel ca foștii securiști și activiști, ei (ziariștii - n.r.) încearcă să-și păstreze privilegiile.'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 12 octombrie 2005 Nr: 1701

Radu Vasile - un nou Maurer?

de Octavian Andronic

Evoluția scenei politice din ultimii ani aduce cu sine similitudini tulburătoare, sau doar ipoteze șocante, într-o succesiune ce întărește ideea că, pe paliere și în contexte diferite, istoria se repetă.
Una dintre aceste idei este faptul că fostul premier Radu Vasile repetă, pe undeva, un experiment politic celebru: acela al lui Ion Gheorghe Maurer. Maurer a fost prim-ministru până prin 1976, dacă nu mă înșel, fiind considerat unul  dintre exponenții mai luminați și mai puțin îndoctrinați ai pepinierei de cadre staliniste. Avocat de profesie, el și-a legat destinul de partidul comunist apărându-i pe unii dintre liderii acestuia, în procesul de la Craiova în care fuseseră acuzați de subminarea statului. A navigat cu abilitate prin mediul dogmatic, reușind să creeze o serie de breșe în sistemul totalitar ce au adus cu ele unele creșteri ale nivelului de trai. Apropiat al lui Gheorghiu Dej, la moartea acestuia a avut un cuvânt hotărâtor în desemnare succesorului, în ciuda rezervelor manifestate de Dej însuși față de acesta. Ceaușescu a preluat puterea în 1964 datorită lui Maurer și nu a mai lăsat-o din mână până când Revoluția nu l-a răsturnat, având nenumărate prilejuri să regrete opțiunea pentru cel care avea să fie una dintre cele mai detestate figuri ale istoriei românilor. Radu Vasile, și el premier, între 1998 și 1999, a repetat, înr-un fel, povestea lui Maurer. Fire boemă și mai puțin dispusă la tracasarea guvernamentală de fiecare zi, el a descoperit în ministrul Transporturilor de atunci o persoană dispusă să-i preia și să ducă o serie de atribuții neplăcute - între care negocierile cu sindicatele, cu FMI-ul și cu alte foruri internaționale. I le-a pasat bucuros lui Traian Băsescu, admirând la acesta capacitatea de a se bate punctual pentru fiecare obiectiv și de a prelua, ca un soi de paratrăznet, multe dintre șocurile care l-ar fi zguduit pe el însuși. Dar fără acest mandat Băsescu ar fi rămas în memorie ca un ministru cârcotaș fără realizări deosebite, i-a creat, astfel, partenerului democrat, un statut aparte și o aură care aveau să se dovedească extrem de folositoare și de productive, mai ales în campania pentru primăria Capitalei, din 2000, iar apoi la preluarea șefiei PD-ului de la Petre Roman. Odată impulsul primit, Băsescu a luat pe cont propriu ce a urmat, reușind să câștige, aproape miraculos, toate competițiile în care s-a scris.
N-aș vrea să se înțeleagă din ce-am spus până acum că îl consider pe Băsescu un nou Ceaușescu. Îmi este și greu să cred că ar putea deveni așa ceva în condițiile unui stat democratic, ancorat în structuri europene și mondiale extrem de clare. Cred doar, că există, latente, în Traian Băsescu, premisele transformării lui într-un soi de dictator- democratic, autoritarist și paternalist, până la limitele constituționale. Pe care, dacă le va depăși, de vină va fi Radu Vasile.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie