Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 21:40
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

E greu să caracterizezi în câteva cuvinte o personalitate atât de complexă ca fiul meu, Mădălin Voicu!

-- Mădălina Voicu, mama lui Mădălin

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 29 ianuarie 2009 Nr: 2416

Pilat din Pontul Euxin

de Octavian Andronic

Despre cât de sincere sunt demersurile populiste ale politicienilor ne putem face o imagine cuprinzătoare doar din episodul măririi substanțiale a lefurilor și pensiilor.

Pe fondul zgomotului făcut de trecuta guvernare, în legătură cu creșterea economică, demers cu clar scop electoral, opoziția de atunci a salutat cu entuziasm legea care prevedea mărirea salariilor profesorilor.

Liderii politici s-au întrecut în declarații entuziaste, manifestându-și susținerea totală pentru o măsură despre care erau siguri că nu putea fi pusă în practică. Dar era un moment propice pentru a-i lovi pe liberali și a arăta țării că alții sunt cei îngrijorați de soarta acestui popor. Cu fluctuațiile cu care a început să ne obișnuiască, Traian Băsescu a fost mai întâi circumspect, apoi a devenit un susținător fervent al majorării, dând astfel o mână de ajutor în campanie partidului propriu. Liberalii, care la rândul lor au aruncat pe piață, atunci, tot felul de bazaconii ultrapopuliste, sperând că acestea le vor majora procentul electoral, au contestat măsura și chiar l-au dat afară pe ministrul Educației, care o votase voios în Parlament. Ei erau însă pe ducă și nu și-au mai bătut capul, convinși că alții vor fi cei care se vor confrunta cu lipsa resurselor. Până în alegeri, Boc și Geoană s-au întrecut în a susține că unde-i lege nu-i tocmeală și că profesorii trebuie să-și primească drepturile.

Au venit însă alegerile și s-a format noua Coaliție, a cărei primă sarcină este să alcătuiască bugetul ținând seama de angajamentele electorale. Și entuziasmul s-a topit până la limita... înghețului! Mai precis – propunerea președintelui Băsescu potrivit căreia majorările de lefuri și pensii ar urma să fie înghețate șase luni, până la conturarea unei politici clare de combatere a efectelor crizei.

Într-o altă țară decât România și pe un alt fond decât cel prezent, o asemenea propunere ar fi fost considerată firească. Într-o societate caracterizată prin realism și solidaritate socială s-ar fi putut ajunge la înțelegerea unei atari rațiuni și la înțelegerea unei atari rașiuni și la concertarea voinței politice și sociale în acest sens. Noi, însă – inclusiv președintele Băsescu – trăim în România, o țară aparte, dezbinată politic și social, măcinată de ineficiența guvernanților și de reglementări legale „pirat”. Nu e deci de mirare că propunerea n-a fost bine primită și că primii care au sărit în sus au fost sindicaliștii care au prins momentul vocalizelor forte care să le consolideze scaunele. „Nici prin cap nu ne trece!” spun aceștia și hotărârea lor seamănă cu aceea a pietonului care se avântă buimac în trafic mizând pe faptul că șoferul care-l va omorî va intra la pușcărie. Sindicatele doresc aplicarea măsurilor chiar cu riscul ca acestea să dea peste cap întregul echilibru economic și să declanșeze o inflație galopantă, ca cea de pe vremea lui Ciorbea. Guvernanții, pe de altă parte, dau din colț în colț, înțelegând că nu vor reuși să împace și capra Alianței și varza Bugetului, într-un Executiv în care fiecare parte este decisă să tragă ferm în „hăis” sau în „cea”. Spălarea pe mâini a președintelui de susținerea majorărilor seamănă cu cea a lui Pilat din Pont. Noul Pilat se află însă la dragul său Pont Euxin, unde nu mai contează că scuipi azi ce-ai lins ieri.
Important este să apari, de câte ori e posibil, drept susținător al dreptății și al interesului general. Or dacă înainte de alegeri acest interes era unul, iar după alegeri e altul, trebuie să ne adaptăm. Și să cârmim în direcția cuvenită. Aruncând, eventual, peste bord, balastul de promisiuni și de responsabilități.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie