Ziarul personal Octavian Andronic
31 Mai 2020 - 15:21
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'În timpul campaniei electorale nu vorbim despre operele lui Dante'

-- Dan Ioan Popescu, președintele organizației PSD București

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 13 mai 2010 Nr: 3040

Parada populismului grețos

de Octavian Andronic

Există un tip de populism acceptabil, necesar, fără de care un lider politic nu poate spera să-și apropie electoratul, să-i câștige încrederea. Însoțit de decență și de eliminarea oricărui exces, acesta funcționează și dă roade. Cum, însă, pentru orice original există copii neinspirate, imitații netalentate și parodii grosiere, cel mai adesea se fac văzute și simțite manifestările care în loc să te câștige, te dezgustă.

Cel mai primitiv și mai lipsit de decență populism a fost practicat, în vremurile mai recente ale democrației, de Gheorghe Flutur. Fostul ministru al Agriculturii, celebru pentru genocidul său printre găini, își instala în cabinet câte un răzeș costumat istoric, care să-l sfătuiască, pupa în bot viței pe la târgurile agricole, dădea la coasă și trăgea câte o dușcă de țuică – toate însă doar sub atenta consemnare a reporterilor și a camerelor de luat vederi. Cu mai puțin aplomb îl imită Boc – tip la care, să te dai peste cap și nu găsești nimic original – exersând coasa la câmp sau cioplind bușteni cu toporișca – atunci când nu-l prinde taică-său să-i spargă ouă roșii în cap.

Într-un moment ca cel pe care-l parcurgem acum, populismul n-are practic ce căuta. Situația e prea gravă, dramatică chiar, ca să mai fie loc de demonstrații artistice. Cu toate acestea, tonul sezonului de populism grețos l-a dat chiar președintele Băsescu care, după anunțul tăierilor de lefuri și pensii a oferit nației o compensație: își va dona leafa de președinte!

L-au urmat, imediat, discipolii săi cei mai credincioși: Adriean Videanu și Elena Udrea. Ambii s-au oferit să finanțeze din leafa lor de miniștri câteva familii nevoiașe. Gestul în sine este grobian și nepotrivit. În cazul președintelui, cei nevoiași (cărora el nu le-ar mai acorda nici un fel de ajutor social, dacă e să-l întrebe cineva), care nu reușesc să lege nimic pentru a-și asigura traiul zilnic, s-ar putea întreba cum de un om care a fost toată viața bugetar, iar nevasta nu i-a lucrat niciodată, reușește să agonisească atâta încât să  nu-i pese de leafa de președinte? Bă să-i mai și cumpere fiicei un Range Rover de 70.000 euro! Sau de ce are nevoie de leafă o persoană ca doamna Udrea, a cărei geantă Vuitton valorează cât 20.000 de salarii minime pe economie? Sau dl Videanu, care patronează cea mai productivă (pe dedesubt) entitate economică națională? Oare faptul că Comisia Europeană i-a refuzat finanțarea pentru firma proprie nu-l afectează încât să fie nevoit să-i ceară doamnei Miorița bani de țigări?

Este dezgustător că această penibilă paradă de “solidaritate” o fac tocmai oamenii care   n-au nici în clin nici în mânecă cu traiul zilnic din România. Deși în posturi publice, aceștia sunt complet rupți de realitatea pe care acțiunile lor premeditate o fac să fie mai rea. Dacă doamna Udrea ar fi spus: ministerul meu donează 25% din banii pe care i-a alocat, galant, Vlădescu, ca să-i împartă cu oamenii de afaceri care au contribuit la companie, oferindu-le contracte generoase, mai era o chestie. Pe când leafa …De parcă cineva și-ar imagina că un ministru trăiește din leafă. Ăsta e mizilicul, articolul populist. În fond, fiecare funcție publică înaltă este înzestrată cu un număr aproape neprecizat de privilegii și beneficii – fără a mai socoti ce poate rezulta din anumite decizii frumos îmbrăcate politic, dar cu rădăcini solide în interesul personal.

Stimați politicieni populiști: dovediți că sunteți cu adevărat patrioți, că sunteți capabili de acte de solidaritate! Donați 25 % din averea dv! Nu doar din cea de la vedere…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie