Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 16:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 04 octombrie 2007 Nr: 2044

Noțiunea de cenzură

de Octavian Andronic

Ultima moțiune de cenzură  a oferit un strălucit  prilej politicienilor noștri  să-și etaleze  incultura politică și lipsa de profunzime a viziunii lor strategice.
Totul s-a învârtit, în cele din urmă, în jurul a două sau trei chestiuni extrem de prozaice: dacă un guvern lipsit de susținere  parlamentară  poate-și cât-să dureze? Dacă același guvern poate fi susținut  de Opozitie, fără ca aceasta să-și riște șansele electorale? Dacă un președinte chitit pe premier, poate contribui , prin dezbinarea taberelor, la  mazilirea  constituțională a acestuia? Dacă același președinte poate pune în funcțiune un alt guvern,  alcătuit de oamenii săi,  fără ca acesta să obțină  punctajul de susținere parlamentară? Și dacă un partid de opoziție, care introduce, demonstrativ,  o moțiune de cenzură, poate să scape de consecințele  acesteia, în caz că reușește? Sunt întrebări cărora ziua de miercuri trebuia să le aducă răspunsurile așteptate. Dincolo de aceste răspunsuri se ridică, însă, alte întrebări, legate în special de eficiența actului de guvernare. România a intrat în UE, în ianuarie 2007, cu un guvern nefuncțional, în două sau trei viteze, imposibil de condus de  la pupitrul primului ministru, atâta timp  cât o jumătate a acestuia răspundea la alte comenzi. Într-un moment decisiv pentru condiția europeană a țării, când toate  eforturile ar fi trebuit îndreptate spre  utilizarea  eficientă a fondurilor europene, pe absorția lor, aproape  nici una dintre  instituțiile implicate  nu a reușit  să se rupă  de balastul crizelor interne  spre a face ceea ce trebuie. Principala contribuție  la această stare  a avut-o tocmai garantul colaborării  dintre instituțiile democratice ale statului, președintele,  care și-a făcut un hobby  din a le asmuți unele împotriva altora, pâna la momentul în care  întreaga capacitate  de acțiune a acestora s-a concentrat spre suspendarea și, ulterior, reabilitarea președintelui. Finalul acestei acțiuni buimace și derizorii a însemnat debutul  alteia, de același calibru: demolarea guvernului, rămas în minoritate absolută și în incapacitatea de a-și satisface sponsorii din umbră. Indiferent de rezultat, perioada următoare  nu va putea fi dedicată  problemelor europene și naționale, pentru că, în cazul în care nu va intra în pâine  un nou guvern cu noi titulari, cu mulțimea aferentă de noi subalterni, atenția se va concentra asupra organizării  alegerilor europerlamentare. Și așa va trece un an pierdut degeaba,  cu efecte negative pe termen lung și cu un vot-implicit-de neîncredere, față de capacitatea  României de a se integra firesc în familia europeană. Noțiunea de „cenzură” rămâne una dintre cele mai puțin înțelese-și mai puțin apte de a fi aplicată într-o societate a cărei clasă politică își dovedește consecvent incompetența și preferințele  pentru marginal și derizoriu.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie