Ziarul personal Octavian Andronic
19 Apr 2024 - 07:58
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 01 December 2010 Nr: 3181

Ne-ar trebui o altă zi națională

de Octavian Andronic

Avântul revoluționar al debutului anilor ’90 dorea să schimbe tot ce mai putea aminti de odiosul regim răsturnat de revolta populară în Decembrie. Unul dintre obiective era Ziua Națională.

23 August nu mai putea rămâne în vigoare datorită “confiscării” ei de către fostul regim prin hiperbolizarea meritelor liderilor comuniști care participaseră la complotul regal și la arestarea lui Antonescu. În plus, momentul în sine, de “întoarcere a armelor” nu era o probă de caracter, ci, mai degrabă, una de oportunitate, ca să nu-i spun direct, lașitate istorică. Și nici măcar nu era un caz izolat, un episod asemănător avusese loc și în timpul primului război mondial. Nu astea erau, însă, principalele argumente în favoarea schimbării. Opțiunea zilei 1 Decembrie a fost una circumstanțială, ea evocând momentul fost al creării României Mari, chiar dacă momentul în sine era doar unul dintre episoadele succesive care au definit aspirația politică a reuniunii tuturor românilor sub același acoperiș național. Neavând ceva mai bun la îndemână, Parlamentul a adoptat această idee și la 1 Decembrie 1999 românii au sărbătorit prima dată Ziua Natională în libertate. O libertate destul de prost înțeleasă, ea punând bazele unei rupture în societate care se și prelungește până în ziua de astăzi. Cei care au memorie bună își amintesc faptul că în timpul manifestării festive, desfășurate la Alba Iulia în frigul și zloata unui Decembrie hibernal, grupuri de fanatici au boicotat alocuțiunile reprezentanților opoziției. Corneliu Coposu a fost, atunci, împiedicat să vorbească, turbulenții fiind priviți (și chiar încurajați) cu simpatie de către premierul în funcție, Petre Roman.

În anii care au urmat, pe lângă frigul pătrunzător care a limitat drastic participarea și aria de desfășurare a festivităților, conflictele și provocările s-au întețit. Săbătoarea a fost boicotată de anumite forțe politice, în timp ce cele rămase pe poziție au făcut tot posibilul pentru a o folosi în scop propriu. Din aceste cauze au fost ani în care, practic, nu s-au mai organizat manifestări de masă sau în care acestea au fost împărțite între metropolele istorice. De când la conducerea țării se află Traian Băsescu, ponderea a fost mutată pe parade militară din București, prilej de a mai arăta lumii o imagine ceva mai îngrijită decât cea reală a oștirii. Invitații de onoare la Arcul de Triumf n-au avut însă parte de un tratament festiv, anul trecut, dacă îmi aduc bine aminte, președintele în exercițiu ignorându-i pe predecesorii săi, pe lângă care a trecut fără a-i saluta.

Probabil că manifestările de anul ăsta nu vor fi cu mult diferite, ele căpătând în plus, prin eforturile unor primari de sector, caracterul unei cantine de ajutor social, în ton cu momentul dificil al crizei.

Ar fi, poate, timpul, ca aleșii să se gândească și la o reformă a calendarului sărbătorilor  naționale, găsind o variantă mai favorabilă, inclusiv din punct de vedere practic, într-un interval meteorologic mai permisiv. Altminteri, sărăbătoarea națională devine un soi de memento al lipsurilor și frustrărilor de fiecare zi ale românilor. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie