Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 14:22
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'În timpul campaniei electorale nu vorbim despre operele lui Dante'

-- Dan Ioan Popescu, președintele organizației PSD București

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 28 octombrie 2010 Nr: 3156

Moțiunea de neîncredere

de Octavian Andronic

Înaintea zilei de miercuri, reprezentanții Puterii s-au dat în stambă pe toate canalele media, acuzând implicarea partidelor din Opoziție în organizarea mitingului sindical și intenția unei tentative de lovitură de stat, prin mutarea dezbaterii în stradă. Fac un exercițiu de stil și mă gândesc că textul ar fi fost identic și în cazul în care PSD sau PNL (sau amândouă) s-ar fi aflat la putere, iar PDL în opoziție. Democrații ar fi considerat, la fel ca Ponta, că nu e nimic anormal ca un demers politic să fie susținut de sindicate și – cine știe? – dl Boc, dacă era președinte al partidului, nu ar fi găsit nimic rușinos în a manifesta în stradă, alături de sindicaliști, împotriva guvernului incompetent al socialiștilor sau liberalilor.

În aceeași ordine de idei, jena sau pudoarea cu care PSD-ul respinge ideea colaborării directe cu sindicatele mi se pare la fel de stupidă. Sindicatele au fost, mai mereu, un aliat tradițional al Opoziției, făcând din aceste alianțe o trambulină politică pentru unii dintre liderii săi. Dar cea mai ciudată reacție rămâne cea a “teoreticienei” democrate, Elena Udrea, care se gândea cu glas tare în mod serios, la mijloacele “democratice” prin care manifestația de protest ar putea fi împiedicată, colegii săi de partid găsind dealtfel, diferite metode de a frâna exodul sindical spre Capitală, fie prin presiuni asupra transportatorilor, fie prin ordine de zi, de imobilizare a unor categorii de funcționari publici. Și, tot așa, mă mai gândesc că nimic nu ar fi fost diferit în cazul în care PSD/PNL ar fi fost la putere, iar PDL în stradă: campionii democrației ar fi căutat, la rândul lor, diverse soluții pentru a pune piedici demonstranților, inclusiv prin forțarea primarului general să nu acorde autorizații sau să le facă cât mai restrictive.

De ce se tem, sau s-ar teme, și unii și alții de protestul public? Nu este nimic ilegal în acesta, e un drept prevăzut de Constituție și care se încadrează în formele de acțiune democratică. Dar, și în memoria unora, și a altora, persistă amintirile mitingismului cu accente violente din anii de după Revoluție, când cei care se aflau la comenzi sperau într-o repetare a mecanismelor care duseseră la răsturnarea dictaturii.

Nimic nou sub soare, din acest punct de vedere. Ce este cu totul nou, este strategia adoptată de PDL pentru a preîntâmpina orice “trădare”. Pentru prima dată în istoria votărilor în Parlament, o grupare politică are drept cuvânt de ordine decizia de a fi prezentă, dar a nu vota! Este semnul totalei neîncrederi a unui partid în propriii săi reprezentanți, de la care se așteaptă, în mod sincer, la nerespectarea deciziei politice. O astfel de atmosferă și o atare prevedere sunt cu atât mai stranii în condițiile în care, pentru prima dată, parlamentul este alcătuit din reprezentanți aleși uninominal, cu mandat personal și nu de partid! “Legarea de scaun” a parlamentarilor PDL și a aliaților lor reprezintă o breșă periculoasă care ar putea conduce la blocarea mecanismelor democratice!

Indiferent de rezultatul votului de miercuri din Parlament, aceste fenomene vor influența serios cursul evenimentelor din această toamnă frământată, în care rupture dintre guvernanți și guvernați se agravează pe zi ce trece și în care neîncrederea devine marca identitară politicii românești.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie