Ziarul personal Octavian Andronic
31 Mai 2020 - 15:10
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Au auzit de legea care s-a dat în vigoare și le e teamă să se mai întoarcă acasă!''

-- Mamă de căpșunari din Spania

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 05 mai 2010 Nr: 3034

Mircică, fă-te că mărturisești!

de Octavian Andronic

Nu cred că chemarea lui Mircea Geoană (ca martor) la DNA ar avea o legătură cu moțiunea tocmai introdusă de PSD. Oricum, aceasta nu avea nici o șansă, era o simplă demonstrație democratică, iar prezența președintelui Senatului la ușa procurorilor n-ar fi avut ce să influențeze în această direcție. Colindul fostului președinte al PSD la Parchetul Anticorupție are, după, părerea mea, două semnificații.

Prima ar putea fi aceea că justiția acționează în sfârșit independent și indiferent de influențele politice. Dacă al doilea om în stat se duce cuminte să răspundă la întrebări și să ajute la înfăptuirea actului de  justiție, înseamnă că instituțiile statului se bucură și de respect și de obligațiile corespunzătoare. Și că, în consecință, orice om - chiar și primul - poate fi chemat acolo fără ca asta să aibe o altă seminifocație decât cea logică.  A doua intră, oarecum, în contradicție cu prima: Mircea Geoană nu mai este, în ochii lumii, al doilea om în stat. Nu mai are statura și prestanța pe care i-o dădeau calitatea de șef de partid și de co-lider al coaliției la guvernare. Este aproape un om (politic) obișnuit, care ține cu dinții de o funcție care îl scoate din anonimatul căruia pare sortit și prin care poate să facă saltul (pe care și-l dorește cu ardoare) spre o funcție într-o organizație internațională. Pentru că, de fapt, la asta lucrează acum Mircea Geoană: tatonează terenul, își verifică relațiile și face demersuri pentru a ieși din malaxorul intern. Gurile rele zic că i s-a și promis o susținere în acest sens, de la vârful puterii interne, și că, de fapt, aceasta este și explicația abandonării subite a campaniei de schimbare a sa din scaunul de președinte al Senatului, declanșată de „echipa de curățenie” a PDL.

Este, însă, doar o variantă. O alta – pe care o împărtășesc cei care cunosc mai bine mecanismele subtile ale politicii – este aceea că n-ar fi deloc exclus ca actuala calitate, de martor, să fie înlocuită cu aceea de învinuit. De ce? Pentru că firele încâlcite ale „afacerii Voicu” pot duce, mai consistent, spre cea pe care Mircea Geoană a avut decența să nu o dea afară din casă, chiar dacă, iată, are parte de necăzuți din cauza ei.

Mai precis, mama soacră, care ar fi avut nevoie de niște intervenții ca să nu se umble pe la dosarul său de revoluționar rănit în mod misterios în timpul luptelor din Decembrie. După cum, de asemenea, n-ar fi deloc exclus ca ceea ce păruse, la un moment dat, un amănunt anecdotic, să fie luat în serios. Și aici, aceiași, cunoscători, se referă la teancul de euro (vreo 5000) pe care i-am văzut, în filmulețul prezentat pe la TV, primiți și băgați în buzunar de președintele Geoană pentru sprijinirea unei candidate pentru un colegiu la trecutele alegeri parlamentare. Nimeni n-a părut interesat, atunci, să afle dacă banii cu pricina (o contribuție, o sponsorizare, nu-i așa?) au ajuns în contabilitatea PSD-ului sau acolo unde afirma Bogdan Chirieac, în conversația înregistrată de prietenul său Macovei.

Evident, bunul mers al anchetei depinde de discreția cu care sunt învăluite depozițiile martorilor și n-ar trebui să ne mirăm că Geoană n-a devoalat nimic în fața ziariștilor care-l așteptau, ciopor, la ușa DNA-ului.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie