Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 14:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vinul și vița de vie sunt mai mult decât componente ale vieții economice, ele țin de cultură și civilizație!

-- Ion Iliescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 24 mai 2011 Nr: 3294

Jurnal american (II): De ce stau românii la coadă pe aeroport

de Octavian Andronic

Atunci când enormul Boeing 777 al companiei KLM și-a depus încărcătura pe aeroportul din San Francisco, un veritabil tsunami uman compus din cei aproape 500 de pasageri s-a revărsat spre ghiseele serviciului de imigrație, copleșindu-i pe cei 10 funcționari care trebuiau să discute cu fiecare în parte, să ia amprentele la toate cele 10 degete, să-i fotografieze din față, să le verifice formularele și să le aplice ștampila de intrare.

Indiferent cât de eficient și de antrenat ar fi funcționarul respectiv, nu poate rezolva un pasager în mai puțin de 5 minute. Dacă ai, însă, ghinionul să ai în fața ta, la coada, câțiva arabi sau de naționalitati mai exotice, timpul de așteptare se triplează. Am pățit-o si eu, stewardesa de pe cursa KLM asigurându-mă că, provenind din Uniunea Europeană, nu mai trebuie să completez formularul "alb" de intrare, ceea ce s-a dovedit inexact. Funcționarul de la ghișeu mi-a explicat că, oi fi eu din Uniunea Europeană, dar sunt din România, care are alt regim și m-a întors la coadă să completez unicul formular pe care-l mai avea, în coreeana. Va imaginați că după cele 11 ore de zbor de la Amsterdam, cele încă vreo două petrecute pe aeroport mi-au demolat încrederea în principiul democratic al liberei circulații a persoanelor.

De ce am evocat acest episod? Pentru că încă din prima zi a Târgului de Turism al Americii (POW WOW 2011) care este găzduit de marea metropola californiană și la care participă peste 5000 de delegati din Statele Unite și 70 de tari ale lumii, Roger T. Dow, președintele US Travel - un fel de sindicat de ramură combinat cu un ONG, extrem de puternic și de influent - a dat un interviu presei acreditate în care s-a referit la semnalele de depășire a crizei pe care le ofera turismul. Dow a ținut să sublinieze factorul pozitiv al constituirii, de către Executivul american, a Corporației Pentru Promovarea Turismului care, din 2012, va concentra eforturile de promovare a tuturor activităților care fac din America o destinație turistică de top. Turismul constituie unul dintre exporturile majore ale țării, cu 8,7% din exportul total de bunuri și servicii (in 2010 a reprezentat un sfert din totalul exporturilor de servicii).

Lansarea de către președintele Obama  a acestei Inițiative naționale de export are ambițiosul scop de a dubla  exporturile în următorii 5 ani - cu condiția ca turismul să constituie capitolul prioritar. S-a calculat ca un turist străin cheltuie, în medie, 4000 de dolari pe sejur în bunuri și servicii. Suma această trebuie să crească, dar - sublinia Dow - acest proiect se lovește încă de restricțiile impuse de organismele ce au ca misiune combaterea terorismului. În formulele actuale, însă, cel combătut este mai degraba turismul. Există programul Visa Waiver, care include 36 de țări care, pentru o ședere de până la 90 de zile nu au nevoie de viză de non-imigrant. Recent s-au făcut demersuri pentru includerea în lista a Brazilieie și Chile. Alte 9 țări se adaugă în prezent, între care Corea de Sud al carei "export" de turiști spre Statele Unite a crescut în 2010 cu 49%. "Suntem interesați - spunea Dow - să avem pe lista țări ca Brazilia, Chile, Argentina, Polonia. Ne mai trebuie însă 2-3 ani ca sa reușim".
 
Inutil să spun că de România nici n-a pomenit dl Dow. Nu doar pentru că suntem un partener minor în acest proces, ci mai ales pentru că autoritățile noastre  n-au reușit să negocieze eficient un acord bilateral pe care l-au preferat inutil, sacrificând un acord direct al Comisiei Europene, pentru toți membrii săi, cu americanii.

Și uite, de aia stăm noi la coadă și completăm formulare...     

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie