Ziarul personal Octavian Andronic
06 Iun 2020 - 08:36
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 26 octombrie 2007 Nr: 2063

Încremenirea în trafic

de Octavian Andronic

Venirea toamnei și terminarea concediilor a făcut să crească traficul auto. De unde mai  prin primăvară te temeai să ieși la drum la orele după amiezei, acum devii victima blocajelor de trafic la orice oră. De dimineața devreme, până seara târziu, pe principalele direcții de traversare sau de înconjurare a Bucureștiului se merge bară la bară și nu mai este deloc o mirare dacă faci 2-3 ore între două puncte aleatorii. Bucureștenii au primit această realitate cu o resemnare suspectă, în lipsa unei acomodări mai de dinainte. Majoritatea speră că este o situație pasageră și că după  terminarea lucrărilor masive declanșate de Videanu și de către bordurarii săi, lucrurile se vor așeza într-o matcă de normalitate. Eroare gravă: pentru circulația în București normalitatea nu va mai veni niciodată. Pentru simplul motiv că trama stradală, complicată și nefuncțională, a rănas și rămâne aceeași, în timp ce numărul  autovehicolelor aflate în circulație s-a aproape triplat din 1990 încoace. Și va continua să crească în fiecare an. Perspectiva este, deci, nu de îmbunătățire, ci de înrăutățire a condițiilor de trafic. Oarece speranță am fi putut avea dacă unele dintre lucrările de  sistematizare aflate în lucru sau în proiect, ar fi fost începute în urmă cu 5-10 ani. Atunci procesul ar fi putut să fie mai puțin dur. Dar nu s-a făcut  nimic. A început lucrul la pasajul Basarab, dar înaintează greu și va dura mult. Și nu va rezolva decât o mică parte a problemei. Ni se spune că n-au fost bani. Sau că au fost, dar s-au cheltuit prost. Dacă, însă, vom face o socoteală a ceea ce înseamnă pierderile economice pe care le produc întârzierile și blocajele în trafic, afectarea gravă a unor procese, vom constata că doar cu o parte din acești bani s-ar fi putut rezolva multe lucruri.
Este clar că, pentru ca Bucureștiul să rămână funcțional este nevoie de multe pasaje, dar și de sistematizări ale circulației. Vor trebui luate măsuri de decongestionare prin descurajarea circulației cu autoturisme și încurajarea transportului public, sau a celui perpedes sau pe două roți. Vor trebui înmulțite sensurile unice (deja pe multe străzi nu se mai poate circula altfel) și va trebui rezolvată problena parcării automobilelor. Va trebui să se găsească și soluții preferențiale pentru traseele mijloacelor de transport în comun de suprafață, tot mai imobilizate în prezent de haosul din trafic.
 Nu știu ce ar trebui să se întâmple pentru ca edilii și factorii responsabili să se dezmeticească și să vadă limpede cât de gravă este această problemă. Și cât de puțină atenție i se acordă. Va trebui, probabil, ca Băsescu sau Tăriceanu să nu se mai poată mișca prin oraș rămănând blocați în mașini în mijlocul coloanelor, pentru ca să se miște ceva.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie