Ziarul personal Octavian Andronic
06 Iun 2020 - 16:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 30 noiembrie 2005 Nr: 1741

Fluturașii și fluturii lui Băsescu

de Octavian Andronic

Există o anumită paranoie a puterii care-i face pe deținătorii, mai mult sau mai puțin temporari ai comenzilor principale într-un stat să depisteze în jurul lor comploturi, trădări sau amenințări. Misiunea lor istorică le apare agresată sistematic de forțe oculte, coalizate în demersul de a-i da jos sau de a le terfeli imaginea.
Paranoia puterii nu este apanajul liderilor totalitari. Ea se regăsește curent și în democrație, unde critica este receptată ca o mască pretextuală a intereselor adverse. Care interese adverse nu vizează doar persoana în cauză, ci tot ceea ce crede ea că reprezintă, dar în special progresul și interesul general, ai căror exponenți sunt cei atacați.
În cei aproape 16 ani de exercițiu democratic se poate scrie deja o schiță de istorie a paranoiei puterii. Domnul Iliescu a descifrat interesele oculte în spatele atacurilor dintr-o ''anumită parte a presei''. Dl Constantinescu a descoperit și dânsul coaliția securiștilor și activiștilor exprimată în articole de presă, coaliție care l-a și învins, după cum el însuși a declarat. Mai nou, Traian Băsescu demască ''cercurile de interese'' ca fiind la originea tuturor criticilor care vizează prestația sa, reunite într-un efort uriaș menit să descurajeze ofensiva sa anticorupție! Mai mult decât predecesorii săi, Traian Băsescu joacă această carte pentru a întreține suportul popular, aflat într-un evident proces de eroziune, nu atât datorită exercițiului propriu-zis al puterii, cât datorită nenumăratelor sale gafe și inabilități, prezente aproape în oricare dintre acțiunile sale. Mai nou, dl Băsescu descoperă un tip de acțiune de o subversivitate manifestă: lansarea, din tipografii bine puse la punct, a unor stoluri de fluturași meniți să-l discrediteze! Dacă n-ar fi trecut 16 ani de când Ceaușescu odihnește în mormântul său necunoscut, aș fi zis că el grăiește prin gura președintelui democrat. Demagog de talent, Băsescu știe că, chiar dacă lucrurile nu stau așa, asta este coarda sensibilă pe care poate gâdila poporul: singur împotriva tuturor, dar mai ales împotriva unei corupții care se lasă greu bătută. În demersul său, Băsescu nu mizează doar pe fluturași, ci și pe fluturii sadea: ministrul liberal cu același nume face parte, alături de alți câțiva liberali ''onești'', din cercul său de interese, prin care încearcă să-l dea jos pe Tăriceanu pentru a pune în locul său o conducere loială temelor sale preferate. Incapabil să accepte ideea că criticile formulate în presă, marea lor majoritate oneste, reprezintă îngrijorarea acestui segment al societății civile față de puseele sale autoritariste și față de principiile politicii sale externe ''la plesneală'', președintele îi ostracizează pe reprezentanții acesteia demascându-i ca unelte ale celor cu care el se luptă pe viață și pe moarte. Dar mai ales pe mandat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie