Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 22:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ne dorim ca pe listele pentru alegeri să se răgăsească un număr cât mai mic de decedați'

-- Mioara Mantale, Prefect al Capitalei

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 16 noiembrie 2011 Nr: 3402

Expertiza lui Geoană

de Octavian Andronic

Deja s-a vorbit mai mult decât o justifică valoarea personajului Mircea Geoană. Iar cel mai mult a vorbit despre el, el însuși. A făcut-o într-o manieră care poate fi înscrisă în analele narcisismului și ale demagogiei. Dacă românul naiv care l-a votat în 2009 ar fi avut acum ocazia să-i asculte toate elucubrațiile, cu siguranță că ar fi pus ștampila pe numele lui Băsescu.
Ce a vrut, sau ce vrea, în definitiv, Mircea Geoană?

Respect! – clamează el. Să i se recunoască expertiza – mai adaugă. Să fie lăsat să contribuie la prosperitatea partidului – concluzionează cu un zâmbet amar în colțul gurii.

Cine nu-l lasă să facă toate astea? Păi, tocmai partidul de care tot el afirmă că s-a lipit ca marca de scrisoare și nu se va desprinde cu nici un preț. Nici cu acela al excluderii. Cei cu mai multă imaginație îl văd deja pe fostul președinte mărșăluind singur și trist în urma alaiului pesedist, de care nu se poate lipsi datorită configurației sale interioare.

Ai chiar impresia că a fost un soi de copil de trupă, care a crescut cu icoana liderilor istorici în minte și care a lăsat totul la o parte când a fost vorba de partid și de interesele acestuia.

În realitate, portretul-robot al lui Mircea Geoană este cu totul altul. El s-a atașat de formațiunea aflată la putere atunci când a dorit să-și traseze o carieră diplomatică. S-a dat bine pe lângă șefi și s-a trezit ambasador în America la o vârstă când alții încă mai unicenicesc prin debaralele ambasadelor. A dovedit o capacitate de reacție rapidă atunci când “idolul” său Iliescu a pierdut alegerile, trimițându-i noului președinte un fax devenit celebru (se mai află încă în seiful lui Constantinescu) prin care veștejea regimul cripto-comunist. A beneficiat de toleranța acestui regim, care nu numai că l-a lăsat la post, când a revenit la putere, dar l-a mai și făcut ministru de Externe, pe motiv că între timp își făcuse cunoștințe pe la Washington. Cât despre partid – a devenit membru abia într-un târziu, forțat de cei care l-au aruncat în prima sa luptă electorală – cea pentru primăria Capitalei unde, tot făcând pe americanul, a pierdut cu succes în fața lui Băsescu. Și când părea că totul se terminase pentru el, s-a trezit președinte al partidului, ca rezultat al disputelor interne și a prevalenței aripii baronale, ce-și vedea interesele amenințate de promisiunile de curățenie ale lui Iliescu. Hrebenciuc, Mitrea și alți câțiva au făcut din el un soi de Agamiță Dandanache mai tânăr și mai englezit, căruia atât de mult i-a plăcut să fie șef încât a sacrificat aproape orice pe altarul menținerii sale în funcție. A vrut să-l excludă pe Iliescu, l-a scos din funcție și l-a marginalizat pe Năstase, și-a format “cercul” său clientelar cu care a pierdut toate rundele de alegeri care au urmat. A făcut păguboasa alianță cu PDL-ul de dragul cașcavalului senatorial și și-a plasat partidul într-o semi-perpetuă opoziție. Când i s-a întâmplat lui ceea ce a făcut el altora, a manifestat o profundă dezamăgire, practicând un soi de politică pe cont propriu, paralelă și inegală cu cea a partidului.

Cam asta este expertiza lui Mircea Goeană. Statura sa politică nu a fost niciodată dată de o valoare intrinsecă. Ea s-a datorat, fără excepție, funcțiilor  care i-au fost incredintate. Iar lipsa sa de realism nu a fost niciodată mai izbitoare decât atunci când și-a făcut cunoscută intenția de a candida din nou la președinție.

Punct!

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie