Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 03:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Ceaușescu nu a jignit niciodată un cetățean al României!

-- Cozmin Gușă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 13 februarie 2009 Nr: 2429

Destrămarea mitului "Tăriceanu"

de Octavian Andronic

Perceput mai ales ca băiat simpatic și play-boy, cu pasiuni și interese în zona automobilistică, Călin Popescu Tăriceanu a fost introdus în politică de tatăl său vitreg, Amedeo Lăzărescu, cel care nu-i acorda, totuși, prea multe șanse. Oricum, nu i-ar fi trecut prin cap venerabilului liberal că fiul său adoptiv ar putea să ajungă vreodată președinte de partid și prim-ministru. Nu cred că și-a imaginat așa ceva nici chiar Călin Popescu Tăriceanu, mai ales după trecerea sa meteorică printr-un guvern celebru pentru ineficiența sa (Ciorbea) unde a ocupat pentru scurt timp postul de ministru al Industriei, fiind remaniat cu prima ocazie și cu renumele ca fiind cel mai slab ministru care s-a perindat pe la Palatul Victoria.

Viața are însă întorsăturile ei curioase. Când s-a format Alianța DA, rolurile erau bine definite: Băsescu urma să meargă pentru șefia Guvernului, iar Stolojan la președinție. Numai că s-a întâmplat ce s-a întâmplat: Stolojan s-a retras, Băsescu a lăcrimat și s-au inversat rolurile, pentru că sondajele, oricum, nu-i dădeau prea multe șanse președintelui liberal, iar Băsescu era specialist în finișuri electorale fulminante. Și pentru că „Dragă Stolo” devenise indisponibil pe toate planurile, locul său trebuia luat de cineva. Culmea este că un partid aflat mai mereu într-o situație de exces, în materie de lideri, precum PNL-ul, s-a găsit, de data asta, în imposibilitatea de a avea un înlocuitor marcant pentru Stolojan. Stoica nu mai dorea să iasă în față, venerabilii se retrăseseră de frica CNSAS-ului, iar „băieții deștepți” preferau să-și vadă de afaceri, mai întâi. Tăriceanu a apărut, mai degrabă, ca o soluție de avarie, decât ca o direcție strategică. Mediocritatea lui convenea și colegilor de partid, care gândeau că le va fi ușor să-l schimbe când lucrurile se vor liniști, și lui Băsescu, văduvit de atribuții executive în noua sa poziție. Spiritul de echipă a Alianței nu i-a supraviețuit prea mult lui Stolojan. Imediat după victoria în alegeri, democrații au simțit că trebuie să refacă handicapul raportului de forțe convenit pentru alegeri, iar Băsescu a decis că trebuie să preia conducerea și să-i îndrume pașii necoptului premier pe drumul cel bun. Numai că, între timp, pașii acestuia fuseseră deja deciși de „grupul de interese” care ființa de multă vreme, dar pe care Elena Udrea l-a dat în vileag abia după celebra întâlnire de la Snagov. Pe tot parcursul ascuțirii „luptei de clasă” dintre palate, având ca motiv, mai întâi, refuzul lui Tăriceanu de a demisiona pentru a se putea face alegeri anticipate (care ar fi adus PD-ul pe prima poziție!), iar apoi disputele tot mai acute dintre membrii celor două partide din guvern, rezolvate doar de eliminarea finală a democraților de la guvernare, pozițiile celor doi au devenit ireconciliabile.

În tot acest interval Tăriceanu a beneficiat de o percepție publică avantajoasă, el apărând ca cel care se opune tendințelor totalitare ale unui președinte avid de putere. Premierul a făcut      constant impresia unei persoane ponderate, dornice să evite scandalurile, dar care în final nu se lasă călcată în picioare și care se dedică rezolvării problemelor reale ale guvernării, în timp ce președintele nu face altceva decât să caute scandal cu lumânarea.

„Afacerea Sterliner” este cea care ridică vălul de pe mitul „Tăriceanu” și poate avea ca rezultat dinamitarea întregii sale cariere politice. Apare, astfel, mai limpede faptul că Băsescu nu vorbea aiurea când pomenea de „grupurile de interese” cărora le era aservit șeful Guvernului. Probabil începe să se înțeleagă faptul că în spatele declarațiilor și a formulelor de lucru ale premierului se ascundea o adevărată „industrie” menită să aducă profituri premierului și prietenilor săi, din zone esențiale ale economicului, mai puțin accesibile marelui public. Aparatul guvernamental lucra din greu, producând reglementări care nu aveau alt scop decât să legalizeze loviturile de maestru ale „băieților deștepți”, dintre care mulți erau puși chiar pe posturi-cheie din aparatul guvernamental.

Tăriceanu apare acum ca organizatorul din umbră al unui jaf sistematic, a cărui amploare va putea fi estimată doar după ce vor fi scoase la lumină alte manevre oculte derulate în spatele ușilor închise. În această perspectivă, corupția de pe vremea lui Năstase începe să apară ca o treabă de amatori, lipsită de abilitatea și de curajul de a da adevăratele „tunuri”.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie