Ziarul personal Octavian Andronic
31 Mai 2020 - 15:28
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 14 mai 2010 Nr: 3041

Deficitul de sinceritate

de Octavian Andronic

Deși nimeni n-a spus-o încă, cu glas tare, este clar: tăierile dure de lefuri și pensii sunt definitive, nu temporare! Să nu-și închipuie cineva că dacă peste vreun an economia va începe, totuși, să se miște, se va reveni și oamenii își vor primi salariile și pensiile pe care le mai au azi. Guvernanții noștri dau ceasul istoriei și al civilizației în urmă cu vreo zece ani. Nu cred că România post-comunistă a mai trecut printr-o situație atât de gravă din timpul guvernării țărăniste, prin 1997, când inflația a explodat și leul a fost pus practic la pământ.

Așa ceva se întâmplă și acum. De ce? Este foarte simplu: nivelurile de salarizare și de pensionare la care s-a ajuns nu au avut nici o legătură cu economia reală. Ele au fost rezultatul unei suite de măsuri populiste luate succesiv de guvernele care s-au perindat la putere, incluzând de fiecare dată un consistent procent de mită electorală. Deși era limpede că economia duduia doar în capul lui Tăriceanu, care confunda eșapamentul motocicletei sale cu funcționarea motoarelor din industrie, s-a ajuns până la aberanta propunere de dublare a lefurilor unei categorii – e drept, dezavantajate – fără a se ține cont de resurse și de urmări. Cum poate fi catalogat parlamentul care a votat în unanimitate această lege (și președintele care a validat-o), decât ca fiind format din persoane iresponsabile.

Rezultatul iată-l: în loc să aibă lefuri duble, dascălii le au cu un sfert mai mici! Și, alături de ei, toți bugetarii obligați să suporte colectiv aberația celor care au umflat aparatul de stat pe criterii clientelare, dincolo de limita suportabilității. Pentru că, dacă sectorul privat, care funcționează după legile pieței, a fost obligat să se reformeze din timp în acord cu realitatea economică, sectorul public și-a permis să fie indiferent la mecanismele acestuia și să defileze intact până la momentul imploziei. Dacă ar fi fost o firmă, Statul S.A. ar trebui declarat acum în faliment, iar administratorii săi trimiși acasă. Acest lucru nu este, însă, posibil. Chiar dacă managerii săi sunt dovediți cu prisosință ca incompetenți, chiar dacă de un an și jumătate ei se ocupă de toate bazaconiile (modificarea Constituției, lustrație, etc.) în loc să umble la motorul gripat al sectorului productiv. Această întârziere este cu atât mai păguboasă cu cât măsurile care se iau acum – deși ar fi trebuit aplicate cu un an și jumătate în urmă - sunt în mod evident insuficiente pentru a redresa situația. Un alt lucru pe care ei nu-l spun cinstit, „românilor” care i-au votat, este că acesta este doar preludiul și că etapa a doua va veni în mod obligatoriu când și banii din această tranșă FMI se vor fi cheltuit în același fel ca până acum. Majorarea TVA și a taxei unice nu vor întârzia mai mult de finele acestui an, iar atunci dezastrul va fi total. Iar lipsa de sinceritate va fi cu atât mai scump plătită.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie