Ziarul personal Octavian Andronic
09 Dec 2019 - 18:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acoliții premierului trebuie să înțeleagă că spitalele nu au nevoie de medicamente de discotecă sau de pe vremea lui Tudor Vladimirescu!

-- Sorin Oprescu, membru PSD

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 06 decembrie 2008 Nr: 2381

De ce s-a evaporat corupția în campanie?

de Octavian Andronic

Dacă aceste alegeri se deosebesc prin ceva de celelalte, nu este vorba despre testul – profund dezamăgitor – la care a fost supus sistemul de vot uninominal. De-a dreptul ciudat mi se pare faptul că din temele de dezbatere ale campaniei a lipsit exact aceea care la precedentele cicluri s-a aflat în prim plan: corupția! De parcă cineva ar fi efectuat un număr de prestidigitație, corupția a dispărut ca prin farmec din discursul tuturor competitorilor, fie că au fost la putere – cu normă întreagă sau parțială – fie că au fost în Opoziție – și aceasta cu grade diferite. Este rezultatul perfectei confuzii care a domnit la nivelul politicului, unde lucrurile s-au amestecat în așa hal încât cu greu a mai putut fi distinsă dreapta de stânga și centrul de extreme.

Deși liberalii s-au aflat, teoretic, la putere în toți cei patru ani, între ei și puterea prezidențială s-a manifestat o opoziție aproape permanentă. De asemenea, componenții Alianței D.A., venită la guvernare pe valul unei speranțe populare – a câta oară înșelată – că se mai poate schimba ceva au dispus de o scurtă lună de miere, după care certurile de familie s-au transformat într-un divorț soldat cu aruncarea din casa comună a partenerului cu pretenții prea mari față de condiția în care fusese acceptat. Opoziția a fost și ea opoziție mai mult cu numele. Social democrații au plecat din start cu avantajul președinției celor două Camere și cu șansa de a putea impune o serie de inițiative – între care și aaceea de suspendare a președintelui. Dup eliminarea democraților de la putere, au acordat  suport tacit liberalilor care, cu o susținere parlamentară de doar 18 la sută, a guvernat de parcă ar fi avut cel puțin 51 la sută. Partener tradițional al tuturor guvernelor din 1996 încoace, UDMR-ul a fost, practic, partidul cu cea mai mare longevitate la masa privilegiilor executive. Conservatorii au plecat la drum cu social-democrații, au defectat în favoarea Alianței imediat după intrarea în Parlament și au părăsit barca puterii puțin la mijlocul ciclului, simțind că ar putea beneficia de o susținere electorală mai mare dacă nu participă la exercițiul plin de capcane al guvernării. Singurii care nu aveau o ereditate compromițătoare, adică nu guvernaseră, explicit, niciodată, au fost peremiștii, care însă s-au complăcut la rândul lor în susținerea tacită a guvernului Tăriceanu. Una peste alta, toată lumea s-a înfruptat din beneficiile accesului la pârghiile deciziilor care puteau aduce foloase mai mult sau mai puțin necuvenite clienților lor. Aceasta mi se pare a fi principala explicație a absenței temei: nu poți să strigi „hoții” dacă ești cu musca pe căciulă. Sau dacă poți, nu vei fi suficient de convingător. Și atunci e mai bine să vorbești despre altceva.

Fără a fi fost o temă de dezbatere, corupția a rămas una dintre constantele tuturor guvernărilor. Ultima nu a făcut excepție de la  o regulă care are ca efect doar plimbarea cîtorva demnitari expirați pe la DNA, până la închiderea dosarelor din lipsă de probe...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie