Ziarul personal Octavian Andronic
18 Apr 2024 - 03:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 11 September 2009 Nr: 2857

Da' cu INA ce-ai avut?

de Octavian Andronic

Dl. Mircea Coșea este nu numai un politician respectabil, ci și un recunoscut specialist în domeniul economic. Ultimii ani au marcat, din partea domniei sale, o retragere discretă din prima linie a politicii și o implicare crescută în activitatea didactică.

Pentru cei care au pierdut firul evenimentelor aș reaminti doar faptul că dl Coșea a fost ministru al Reformei, în Guvernul Văcăroiu și de numele său se leagă acțiunea de corectare și de fiabilizare a celebrei cuponiade, demarată prost de predecesorii săi.

În Aprilie, anul acesta, dl Coșea, care între timp a devenit membru al PDL, după ce a activat mai mulți ani în PNL a fost solicitat, personal de către premierul Boc, să preia conducera Institutului Național al Administrației (INA). Această instituție înființată în 2001 în timpul Guvernului Năstase are ca misiune crearea și implementarea unui sistem modern și unitar de formare continuă a resurselor umane din administrația publică. Practic, atestarea ca funcționar public a unei persoane care lucrează în administrație, depinde de stagiul de pregătire și absolvire a unor cursuri INA. N-a fost o toană de a lui Năstase sau Cozmâncă, ci o exigență menită să ridice calitatea prestației funcționarilor publici la nivel european și să creeze o categorie stabilă și competentă de reprezentanți ai administrației care să nu mai stea la cheremul schimbărilor politice. Dl Coșea și-a luat în serios misiunea, încercând să ridice performanța predecesorilor săi pe un nou aliniament, mai adecvat momentului pe care-l parcurgem. Institutul a obținut fonduri europene și s-a implicat într-o serie întreagă de programe, reușind să se autofinanțeze. Lucrurile au mers bine până când a apărut problema reducerii numărului de agenții guvernamentale. Aici și-au spus din plin cuvântul sforăriile și aranjamentele politice. Au apărut proiecte care vizau desființarea INA și transformarea sa într-o direcție în cadrul Ministerului Administrației și Internelor. Apoi a apărut o altă variantă în care INA urma să fie înghițită de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, o entitate bugetară sută la sută. Și într-un caz și în altul, pierzându-și calitatea de persoană juridică, INA ar urma să piardă toate finanțările europene și să trebuiască să restituie cele vreo 10 milioane de euro primite deja. Foarte îndatoritor la debutul relației, premierul Boc a devenit brusc de neabordat de către dl Coșea, chiar dacă rezolvarea problemei este determinată de o serie întreagă de uregnțe, între care și imposibilitatea numirii de noi prefecți sau înalți funcționari publici, prin inghețarea sau desființarea cursurilor de pregătire.

Ca în orice poveste din asta de la noi există și niște dedesupturi deloc obiective. La originea tuturor manevrelor de desființare a INA stă șeful Agenției Funcționarilor Publici, membru activ în Consiliul ministerului. Care președinte este, în același timp, coacționar al unor societăți comerciale care au ca obiect de activitate pregătirea și perfecționarea persoanelor din administrația publică! Firmă în care șeful Agenției este asociat cu primarul liberal al Brașovului, cu amănuntul că fosta guvernare liberală e cea care a dat undă verde acestuit tip de pregătire în cadru privat.

Probabil că ce se întâmplă cu INA este valabil și în cazul altor instituții în care, sub pretextul  refrormării și al economisirii de resurse se tranzacționează interese private cât se poate de concrete, iar șeful guvernului devine un simplu pion al aceste jocuri.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie