Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 21:38
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Solicităm să nu se intre în contact cu păsările călătoare'

-- Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 31 martie 2008 Nr: 2183

Curtea lui Iliescu

de Octavian Andronic

A venit vorba despre casa lui Iliescu. Neprietenii acestuia și-au reamintit cu iuțeală că fostul președinte a devenit proprietarul casei din Primăverii în care stă încă de pe vremea când era ce era prin CC și din care nu s-a mutat - cum au făcut noii granguri ai democrației - într-una mai mare și mai frumoasă.

Nici nu e singur în casa asta, o altă familie ocupând etajul. Nimeni nu pare să-și amintească însă cum și în ce condiții a devenit domnul Iliescu proprietar, din "sărac dar cinstit" cum se proclamase după două mandate. Domnul Iliescu și-a cumpărat casa, așa cum o permitea pe atunci o lege de care au beneficiat sute de mii de români - e drept, unii achiziționându-și apartamentele confort II, iar alții vilele, dar asta e o altă chestiune, - în momentul în care, pierzând alegerile pentru un nou mandat, în 1996, "purtătorii de cuvânt" ai noului regim, Constantinescu pe nume, i-au transmis că va fi scos fără menajamente din casa pe care o ocupa. Pe atunci nu se dăduse legea cu foștii președinți, pentru că "fostul" nu considerase necesar un astfel de privilegiu, ea avea să vină abia la finalul mandatului lui Constantinescu.

Ca tot omul care se teme de siguranța acoperișului, dl Iliescu a cedat atunci la insistențele consilierilor săi și a achiziționat apartamentul în care locuia. Doar cu vreo 17 mii de dolari, dar acestea erau prețurile pe care le stabilise administrația. Dl Iliescu s-ar fi mulțumit să rămână chiriaș, neavând vocația proprietăților, bănuind pe deasupra că avea și de tras de pe urma acestei tranzacții, ceea ce de altfel s-a și întâmplat.

Ei bine, asta e o parte a poveștii. A doua ține de curtea sa. La sensul propriu. Cei care au făcut legile respective au reușit să le bulibășească atât de bine încât să creeze un adevărat haos și situații de un ilogic ieșit din comun. Statul a vândut chiriașilor casele, dar doar cu pământul de sub ele! Curțile au rămas în proprietatea sa! Așa încât, proprietar fiind, plătești chirie până la sfârșitul zilelor statului, pentru dreptul de a trece prin curtea care aparține acestuia. Legea este aiuristică și neconstituțională pentru că te împiedică să te bucuri de dreptul de proprietate atâta timp cât bunul pe care îl deții - nu mai are importanță cum - este de fapt al altuia. Mai mult: chiria curților crește exponențial, odată cu valoarea terenurilor din zonă. Deși în ea poți construi decât cel mult un coteț de câine, în fiecare an plătești căpușelor pe care statul le-a mandatat cu operațiunea (fostele interprinderi de administrație locativă, ce nu mai au în adminnistrare decât curțile!!!) sume exorbitante. Și dacă nu mai vrei să plătești, să nu mai folosești curtea? N-ai încotro: n-ai cum să ieși din casă decât în zbor. Și nici statul, dacă tu n-o mai vrei, nu are ce face cu ea, neputând-o folosi.

Dl Iliescu a obținut, ca fost președinte, scutirea de această chirie, care îi scotea lunar din buzunar vreo mie de euro. Ce fac, însă, ceilalți, care n-au fost președinți la viața lor?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie