Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 17:18
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Urmatorul cântec îl dedic victimelor cutremurului din Asia!

-- Loredana Groza, în concertul de Anul Nou din Piața Revoluției

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 18 decembrie 2008 Nr: 2391

Atentatul cu pantof

de Octavian Andronic

Ceea ce s-a întâmplat la Bagdad a pus Serviciul Secret într-o situație extrem de neplăcută. Pentru că, trebuie să recunoaștem, dacă George Bush Junior n-ar fi avut reflexe bune, cel puțin unul dintre cei doi pantofi aruncați spre el de către jurnalistul irakian ar fi putu să-l nimerească în plin. Nu mai vorbim de ce s-ar fi întâmplat dacă respectivii pantofi ar fi fost dotați doar cu  "bomba" urât mirositoare a ciorapilor proprietarului (ale cărei efecte nu pot fi ignorate) ci ar fi fost umpluți cu cine știe ce exploziv de tip clasic.

Este limpede că de acum înainte, la conferințele de presă ale președinților americani nu vor mai avea acces persoane încălțate. Serviciul secret va fi dotat cu stelaje în care jurnaliștii își vor depune - ca la Moschee - încălțările, primind în schimb niște papuci de plastic, dezinfectați și foarte ușori. Deja se pare că o mare companie (Haliburton) a primit o comandă importantă de astfel de papuci pe care îi va achiziționa guvernul federal din fondurile alocate luptei împotriva terorismului. Ce te faci, însă, dacă unora dintre reprezentanții mass-media le va veni ideea să arunce în președinte cu aparatele de fotografiat, casetofoanele sau chiar pixurile din dotare? Serviciul Secret a găsit soluții și pentru asta: fiecare obiect de lucru va fi ancorat printr-un cordon elastic de o brățară ce va fi fixată de mâna jurnalistului. Această brățară se va închide cu o cheie care va rămâne în posesia agenților și va fi folosită doar la finalul conferinței de presă.

Despre utilizarea pantofilor ca instrumente în activitatea sau lupta politică se pot scrie studii. Cei care vor dori să abordeze această temă vor pleca, obligatoriu, de la episodul din anii '50, în care liderul de atunci al Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, s-a descălțat la tribuna ONU și a lovit cu pantofii în microfon pentru a face liniște în sală sau pentru a protesta împotriva americanilor pe nu mai știu exact care subiect. Fiind o adunare generală, în sală era și președintele de atunci al Americii, Eisenhower. Iată, deci, un precedent din care reiese că pantofii constituie un mijloc prin care integritatea morală sau fizică a liderilor de la Casa Albă poate fi afectată. Întrucât astfel de modele pot să facă oricând prozeliți să prolifereze într-un mod necontrolabil experții de la Washington se întreabă dacă nu ar fi bine să se legifereze o prevedere de genul celei care funcționează peste o mie de ani în lumea islamică, obligându-i pe credincioși să se descalțe la intrarea unui lăcaș sfânt. Ce ar fi rău dacă lumea s-ar descălța la intrarea în oricare clădire ce adăpostește o instituție publică? Ar fi nu doar mai sigur, dar și mai sănătos. Odată, că s-ar elimina complet atentatele de acest tip și apoi pentru că s-ar reduce considerabil cantitatea de noxe și microbi luate de pe stradă și introduse în mijlocul acestor colectivități.

Așa cum s-au instalat, în toate clădirile publice, porți de control pentru a se scana eventualele arme aflate în posesia vizitatorilor, se vor putea organiza rastele de încălțări, unde acestea nu vor fi doar păstrate pe parcursul vizitei, dar și dezinfectate și curățate. Cu fonduri tot din bugetul alocat combaterii terorismului.

Ce concluzii putem trage noi din această întâmplare? Și când spun "noi" mă refer la SPP-ul nostru? Cum va asigura acesta  protecția președintelui Băsescu, împotriva unor eventuale atentate, să zicem în cursul consultării președintelui cu liderii partidelor parlamentare sau chiar neparlamentare? Dacă lui Tăriceanu, enervat de intrarea în opoziție, îi vine deodată, așa, să dea cu pantofii săi de marcă în fostul co-președinte al Alianței?

E o întrebare la care SPP-ul ar trebui să poată să răspundă. Iar noul Palament are datoria să legifereze și pedeapsa care poate fi aplicată atentatorilor de acest fel.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie