Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 10:59
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 04 august 2009 Nr: 2826

Adrian: "copilul minune" al bussiness-ului

de Octavian Andronic

În ziua de 22 Decembrie 1989 s-a flat la locul potrivit: clădirea abandonată de dictator a CC-ului. Cu aparatul de filmat în brațe (și cu riscurile de rigoare) a imortalizat câteva dintre momentele esențiale ale unui eveniment unic.

A rămas în echipa noului premier, asigurându-i, în primul rând, relația cu presa. Cariera politică s-a încheiat rapid, după un incident (înregistrat pe bandă) cu staff-ul unei publicații mai „independente”. Roman a renunțat la el cam cu prea multă ușurință. I-a făcut, însă, un bine fundamental. Nu știu care ar fi fost cursul existenței sale dacă rămânea în politică. Ar fi fost, probabil, unul dintre cei mulți, care mint și nu fac nimic. „Alungat” de la Victoria, a plecat de acolo cu ceva echipamente și câțiva oameni cu care a pus bazele unei companii media. Mai întâi o agenție de știri (îmi amintesc că am fost primul său abonat), apoi un post de radio și o agenție de publicitate. Avea idei o grămadă, dar n-avea bani și nu de puține ori s-a aflat în situații delicate față de diverși creditori.

Chestia nu l-a descurajat ci, probabil, l-a îndârjit. Cu ajutorul lui Țiriac a ajuns până la Lauder care, impresionat de aplombul acestui tânăr bărbos și prematur încărunțit, i-a pus în brațe 20 de milioane de dolari. Să facă cu ei un post TV. A fost un pariu câștigat de Lauder. Junele mogul a performat, printr-un management agresiv, și nu de puține ori violent, și a făcut din ProTV primul canal  modern de televiziune. De la pupitrul de comandă al acestui important mijloc media, a încercat să reintre în politică. S-a erijat în mentor al câtorva premieri fără noroc. Și-a făcut naș dintr-un ministru de Externe în ascensiune. A negociat pe sub masă sprijin politic în campanii importante. Toate, în scopul de a acumula putere. Pentru că este, în fondul său, un dependent de putere. Un dictator, exigent și pretențios. Un personaj care nu se împiedică de scrupule. Care nu se încarcă cu vreun sentiment  de recunoștință, indiferent față de cine. Exponent al unui alt tip de relații interumane, și-a găsit, rând pe rând, mai toți colaboratorii, după ce i-a stors de ceea ce puteau (sau nu) să ofere. Fanatic al succesului, l-a exploatat până la ultima sa limită. Când a înțeles că scena pe care e nevoit să joace e prea mică, și-a pus capul compas spre marele bussiness internațional, convins că acolo se fac adevăratele jocuri. Cu o tenacitate ieșită din comun a urcat, pas cu pas, lăsând la o parte orice prejudecăți sau sentimentalisme. L-a ajutat enorm faptul că, spre deosebire de alți oameni de afaceri români, a învățat limbajul bussiness-ului și putea să facă uz de el. PRO TV a fost un model de management pe care l-a exportat în mai toate țările unde CME-ul are interese. Aflat în vârful ierarhiei, acest veritabil mogul a găsit, se pare, primul, motivația demersului său: acela de a juca într-o piesă globală și nu doar într-o scenetă locală.

Cum îl cheamă? Era să uit: Sârbu. Și Adrian – „copilul minune” al bussiness-ului românesc.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie